Nespresso Essenza Mini Review: supercompacte espressomachine

Rating: 5 sterren
1 stem

Als je weinig ruimte hebt, is de Nespresso Essenza Mini een uitstekende optie. Maar heeft dit apparaat nog meer voordelen? In deze Nespresso Essenza Mini review gaan we hier dieper op in om erachter te komen wat deze espressomachine nog meer te bieden heeft.

 

In dit artikel onderzoeken we precies welke doelgroep deze mini espressomachine moet hebben. Wat kun je verwachten op het gebied van ontwerp, koffiekwaliteit en hoe aangenaam het is om dagelijks te gebruiken. Lees verder om meer te weten te komen!

 

Kortom, het is niet voor iedereen.

 


Een volledige beoordeling van de Nespresso Essenza Mini Espresso-machine

De Nespresso Essenza Mini is beschikbaar in twee verschillende modellen, de Mini C en Mini D. Hoewel beide dezelfde prijs hebben, hetzelfde vermogen hebben en dezelfde brouwsysteem gebruiken, verschillen ze alleen qua uiterlijk.

 

De Mini C heeft een meer traditionele uitstraling, met rechte zijkanten en een vierkante vormgeving. In lijn hiermee is het verkrijgbaar in neutrale kleuren: zwart, wit en grijs.

 

De Mini D heeft een meer moderne uitstraling door zijn driehoekige vorm en is verkrijgbaar in de kleuren zwart, rood en limoengroen. Hij is iets breder aan de basis dan de Mini C.

 

Nu dat gezegd is, laten we eens kijken naar de essentiële kenmerken van beide koffiezetapparaten, waaronder hoe ze werken, hoe goed ze werken en of ze je leven makkelijker maken.

 

Nespresso Essenza Mini Review specificaties

Ontwerp

Deze espressomachine is uiterst compact en heeft een smalle voetafdruk die in zelfs de kleinste keukens past. Hij weegt maar liefst 2.3 kilo en biedt eenvoudige bedieningselementen. De plastic ontwerp voelt helaas niet bijzonder luxueus, maar dat is geen verrassing omdat dit een van Nespresso's goedkoopste modellen is.

 

De Essenza Mini is verkrijgbaar in drie verschillende ontwerpen, gemaakt door Krups, Magimix en DeLonghi. Het Krups model is rechthoekig en beschikbaar in de kleuren zwart, wit en grijs, terwijl het DeLonghi en Magimix model meer rond is en in de felle kleuren rood, groen en zwart verkrijgbaar is.

 

De opvallende problemen met de Essenza Mini zijn dat het water reservoir zich aan de achterzijde bevindt, waardoor het moeilijk is om het waterniveau te controleren en lastig om bij te vullen. Met een capaciteit van 600 ml is het tank ook heel klein, dus je zult het regelmatig moeten bijvullen. We merkten ook dat hij verrassend luid was en sommige klanten meldden probleem met lekkage of inconsistente espresso's.

 

Prijs

Met de Nespresso Essenza Mini krijg je een betrouwbare, maar goedkope koffiemachine. Je betaalt minder dan voor andere modellen, maar heeft toch de beschikking over een degelijk apparaat dat enkele instellingen en extra functies bevat.

 Instellingen

Dit koffiezetapparaat is eenvoudig in gebruik. Er zijn maar twee knoppen aanwezig. Stop de capsule in het apparaat, duw de hendel omlaag en selecteer espresso of lungo brouw grootte. Door beide knoppen tegelijkertijd ingedrukt te houden, krijg je toegang tot enkele instellingen zoals de ontkalkingmodus of de automatische uitschakeltijd. Voor de rest zijn er niet veel manieren waarop je je brouwsel kunt aanpassen.

 

Espresso kwaliteit

Alle Original Line Nespresso machines gebruiken dezelfde extractietechnologie en produceren daardoor hetzelfde espresso, ook de Nespresso Essenza Mini. Nadat je de aluminium espresso-capsule in de machine hebt geplaatst, prikt het apparaat de capsule aan en een 19-bar pomp zuigt deze vol met gepressuriseerd heet water. Wanneer de druk hoog genoeg is, breekt de Nespresso-capsule en komt er vers gezette espressokoffie in je kopje terecht.

 

Vrouw die een kopje espresso vasthoudt met beide handen

Deze machine brouwt een sterke koffie met een schuimig laagje bovenop dat lijkt op crema, maar het is niet precies hetzelfde als espresso die wordt geserveerd in een café.

 

Espresso bereiden is een taak die heel weinig mensen aankunnen. Het vereist veel toewijding, geduld en geld.

 

Daarom is Nespresso een handige alternatief geworden.

 

Een van de grootste verschillen tussen echt espresso en Nespresso-koffie is de hoeveelheid koffie. Bij een single espresso zit er meestal *7 tot 10 gram gemalen koffie in, terwijl Nespresso capsules slechts 5 gram hebben. Als je gewend bent om espresso te drinken met dubbele shots, kan het zijn dat je je niet zo veerkrachtig voelt als na je Nespresso-koffie.

 

Tenzij je een voorstander bent van hele sterke koffie (waarin geval je waarschijnlijk geen review zou lezen van de Nespresso Essenza Mini), zul je genieten van de koffie uit deze espressomachine. Het is lekker met een rijke smaak, vooral bij donkerbruine blends. Het is ook makkelijk om koffie te bereiden of schoon te maken en je krijgt iedere keer hetzelfde resultaat. Zelfs een pro kan af en toe een slechte espresso schot halen, maar dat is onmogelijk bij een Nespresso-koffiemachine – hoe suf je ook bent als je 's ochtends opstaat!

 

Wat is het verschil tussen Krups, DeLonghi en Magimix?

 

Als je een liefhebber bent van Nespresso, dan weet je dat ze vaak andere bedrijven aannemen met meer koffie-expertise om hun espressomachines te produceren. Dit geweldige systeem is van voordeel voor zowel de betrokken bedrijven als de consument.

 

Met de Essenza Mini nespresso machine heb je de keuze tussen het meer traditionele model van Krups (Mini C) en het meer moderne model van DeLonghi en Magimix (Mini D). Beide Nespresso machines produceren identieke espresso, hebben een vergelijkbare bouwkwaliteit en kosten even veel. Laat dus merkloyaliteit niet bepalend zijn in je keuze.

 

Nespresso Essenza Mini D model vs C model

Nespresso Essenza Mini D model vs C model

Aanpasbare brouwfuncties

Nespresso Essenza Mini bovenkant met iemand die de knoppen aanwijst

De Nespresso Essenza Mini is een simpele machine met weinig koffiezetfuncties, maar juist deze eenvoud maakt het zo aantrekkelijk.

 

Er zijn twee espresso-drankopties, een single shot espresso en een lungo.

 

De espresso-shot is 40 ml, terwijl de 'lungo' maar liefst 110 ml weegt.

 

Houd er rekening mee dat beide koffiedranken dezelfde capsule gebruiken met een 5-gram dosis gemalen koffie, dus de lungo is een grotere en zwakkere drank – niet te verwarren met een dubbele espressoshot. Als je een dubbele shot wilt, moet je twee Nespresso capsules gebruiken en twee keer achter elkaar in dezelfde mok brouwen, hoewel deze methode snel duur wordt.

 

Als je het milieu een plezier wilt doen met een herbruikbare Nespresso-capsule, heb je helaas minder koffiecapaciteit. Dit komt door het ontwerp van de capsules en de herbruikbare capsules bieden dan ook meer flexibiliteit omdat je daarmee je favoriete gemalen koffie kan gebruiken in plaats van alleen de cups van Nespresso.

 

Het Nespresso Essenza Mini kan geen melkschuim maken, dus je kunt hiermee geen latte of cappuccino maken. Echter, je kunt het bundelen met de populaire Nespresso Aeroccino melkopschuimer voor een korting.

 

 

De functies die je leven gemakkelijker maken

Het hele uitgangspunt van een Nespresso-machine is om je leven gemakkelijk te maken, en de Nespresso Essenza Mini levert dat zeker. Het is een van de eenvoudigste wegen naar een snelle opkikker.

 

Het handigste aan de Essenza Mini is dat het een zo'n klein apparaat is.

 

Deze Nespresso espressomachine is uniek en verdient daarom de prijs voor kleinste nespresso machine. Met maar 8.4 cm breed, 20.4 cm hoog en 33 cm lang en 2.3 kilo lichtgewicht is het ideaal voor kleine keukens, kantoorplek, campers of studentenkamer. Sommige mensen noemen het zelfs draagbaar en nemen het op vakantie naar hotelkamers of AirBnBs.

Nespresso Essenza Mini afmetingen

 

Als je weinig ruimte hebt, maar nog steeds op zoek bent naar de perfecte koffiemachine, raadpleeg dan onze lijst met de beste kleine koffiezetapparaten.

 

De compacte grootte en het feit dat deze Nespresso-machine weinig reiniging vereist, maken deze ook geschikt voor verschillende locaties. Je hebt geen toegang tot een gootsteen nodig om koffie te bereiden met een Nespresso-apparaat. De Nespresso Essenza Mini espresso machine kan tot 6 gebruikte Nespresso capsules in zijn afvalcontainer bevatten. Je kunt zes espresso shots bereiden voordat je op zoek gaat naar een vuilnisbak.

 

Hoewel Nespresso machines voor een kopje koffie niet bekend staan om hun milieuvriendelijkheid, heeft de Essenza Mini toch enkele fijne eco-kenmerken. Binnen 25 seconden wordt hij klaar voor gebruik en het brouwen duurt minder dan een minuut. Na 3 minuten zonder activiteit schakelt de machine automatisch over naar een lage energieverbruiksstand en hij slaat zichzelf na 9 minuten uit.

 

Nespresso heeft ook zijn recyclingprogramma sterk uitgebreid. Het is nu dus gemakkelijker dan ooit om gebruikte Nespresso capsules te recyclen op lokale faciliteiten of per post.

 

 

Water tank

De Nespresso Essenza Mini espresso machine heeft een afneembare tank met een inhoud waterreservoir van 0.6 liter. Dit maakt de machine relatief klein in formaat, zonder het ongemak van constant bijvullen.

 

De tankinhoud van de Essenza Mini is precies zo groot als de capaciteit van de capsule container. Nadat je 6 espresso's of lungo's hebt gezet, is het meestal de juiste tijd om de capsule container met gebruikte capsules te legen en de watertank weer op te vullen. Helaas is er geen lichtsignaal of geluidssignaal dat je eraan herinnert dat de watertank leeg begint te raken, dus je moet zelf periodiek controleren of hij wel vol genoeg is.

 

Het afdruiprek moet meer aandacht krijgen dan de watertank, en het evenwicht tussen voetafdruk en capaciteit is hier moeilijker. Door het smalle design van de espressomachine moet het afdruiprek vrij hoog zijn om een redelijk volume te kunnen vasthouden. Sommige mensen klagen over dit, omdat het lastig is om een grote mok onder de koffieuitgang te passen. Deze machine is ontworpen met espresso-mokken in gedachten. Als je liever meer in een grotere mok brouwt, kan je het afdruiprek verwijderen om veel meer ruimte te creëren. Er zijn zelfs bedrijven die 3D-geprinte afdruiprekken met een kleiner volume aanbieden.

 

Net als de watertank heeft de afdruiprek geen indicator om te laten weten dat hij vol zit. Let goed op, om een grote puinhoop te voorkomen, vooral als hij op je kantoor of in je camper staat.

 

Nespresso Essenza Mini zijkant

Schoonmaken

Dankzij het eenvoudige ontwerp is dit model gemakkelijk schoon te maken. Veel losse onderdelen, zoals de afdruiprek, koffiecapsulecontainer en watertank zijn verwijderbaar. De gladde behuizing is eenvoudig schoon te vegen en laat een glanzend apparaat achter.

 

Om het 15-minuten durende ontkalkingsproces van de Essenza Mini te activeren, druk je op beide koffieknoppen. Volgens Nespresso is het aan te raden om een volledige ontkalkingspakket (dat via hier verkrijgbaar is) te gebruiken. Afhankelijk van de hardheid van je water moet je om de 300 tot 1200 kopjes koffie ontkalken.

 

 

Garantie

Nespresso biedt een garantie van één jaar op de Essenza Mini. De garantie omvat reparatie of vervanging van defecte machines en je kunt mogelijk een leen-machine krijgen terwijl de jouwe wordt gerepareerd.

 

Voordelen Nadelen
✓ Gemakkelijk in gebruik. ✗ Kleine koffiedosis
✓ Maakt een espresso of een lungo. ✗ Geen waterniveau-indicatoren
✓ Compact ontwerp dat in twee stijlen verkrijgbaar is. ✗ Geen aanpassingsmogelijkheden
✓ Eco-modus en automatisch uitschakelen

Hoe gebruik je de Nespresso Essenza mini?

Nespresso heeft twee lijnen met capsule-espressomachines:

  • Hun originele lijn, waarmee 19 bar druk worden gebruikt om koffieshots te extraheren uit capsules.
  • VertuoLine heeft een nieuwe lijn uitgebracht die Centrifugeert (snelle capsulespinning). Om de koffie eruit te halen door de barcode op de capsules te lezen. En die ook standaard koffie kan brouwen tot 500 ml.

 

Als het om geld gaat, zijn Original Line-machines beter dan VertuoLine-machines. Omdat hun pomp een meer authentiek espresso produceert. De koffie is meestal heter en er is geen barcodesysteem waardoor je goedkopere capsules van derden kunt vinden.

 

De Essenza Mini, maakt koffie van dezelfde hoge kwaliteit als de andere Original Line modellen. Maar in een veel compacter formaat.

 

Met slechts 2.3 kilo is het veel lichter dan andere Original Line-modellen. Met een kleine 8.4 cm breed, 20.4 cm hoog en 33 cm lang wordt zijn voetdruk op het aanrecht beperkt.

 

Met de Essenza Mini kun je eenvoudig koffieshots maken van 40 tot 100 ml. Dit doe je door twee programmeerbare knoppen te gebruiken voor het aanpassen van de shotgrootte. Zo werkt het:

 

 

  1. Voeg een capsule in
  2. Houd het brouw knop (één van beide) ingedrukt totdat het gewenste shot volume bereikt is.
  3. Laat de knop los

 

De machine onthoudt deze brouwmaat voor alle toekomstige brouwsels (totdat je het opnieuw instelt).

 

Hoewel de Essenza Mini geen vooraf ingestelde knop heeft voor Americanos. (espresso + heet water, zoals een normale koffie) zoals de Essenza Plus wel heeft. Kun je makkelijk de programmeerbare knoppen gebruiken om je eigen Americano-systeem op te zetten:

 

 

  1. Stel een knop in als je voorkeurs shotgrootte.
  2. Stel de andere knop in als je voorkeursvolume aan heet water.
  3. Ejecteer de capsule tussen het indrukken van beide knoppen.

 

Als je graag speciale drankjes zoals cappuccino's en lattes wilt maken. Dan kun je de Aeroccino 4 melkopschuimer los aanschaffen.

 


Koop de Nespresso Essenza Mini Espressomachine niet als...

Als je niet te veel geld hebt om te besteden, maar dit niet de prioriteit is, onderscheidt het compacte ontwerp van de Essenza Mini zich van de rest van Nespresso's machine-assortiment. Als je niet al te veel ruimte hebt, is de iets grotere Nespresso Pixie goedkoper, produceert net zo goed koffie en is net zo eenvoudig in gebruik.

 

Als je van melkspecialiteiten als lattes of cappuccino's houdt zoals bij je lokale koffiezaak, overweeg dan om een espressomachine te kopen met de functie om melk te stomen. Hoewel de Aeroccino melkschuimer populair is en gemakkelijk te gebruiken is, geeft het geen controle over de textuur van de melk zoals het stoompijpje dat wel kan.

 

Als je het gemak van espresso machines met koffiecups wilt, kijk dan eens naar de Nespresso Creatista, het (luxe) model van het merk dat ook een ingebouwde melkschuimer heeft. Of als je liever wat dieper in de wereld van echt espresso duikt, dan zou de betaalbare Sage Bambino Plus iets voor je zijn. Het is één van onze favoriete espresso apparaten voor thuis en bevat ook een automatische stoompijp.

 


FAQ

Welke koffiecapsules kun je gebruiken?

Met de Essenza Mini kun je gebruikmaken van Nespresso's originele lijn koffie capsules. Je hebt de mogelijkheid om een breed scala aan capsules te kopen op Bol.com of direct van Nespresso automatische leveringen in te stellen.

Kan de Essenza Mini cappuccino's maken?

Ja en nee. De Essenza Mini is wel een espressomachine, dus je kunt deze gebruiken om de espresso voor cappuccino's te maken. Er is geen ingebouwde melkschuimer of stoompijp aanwezig, dus je zou er apart eentje moeten aanschaffen. Één betaalbare manier hiervoor is om de Nespresso's Aeroccino 4 melkopschuimer aan te schaffen. Of als deze te duur is, dan is de dupe van NovaQ ook een goede optie.

 

Is de Essenza Mini vaatwasserbestendig?

Nee. Nespresso raadt het niet aan om onderdelen van de Essenza Mini in de vaatwasser te doen.

 

Maakt het gewone koffie?

Nee, niet echt. Met de Essenza Mini maak je koffieshots met behulp van Nespresso Original capsules. Je kunt een normale shot (40 ml) of een lange shot (150 ml) maken. Als je een volledige mok koffie wilt zetten, heb je mogelijk meerdere shots nodig in dezelfde mok, waarbij je verschillende koffiecapsules gebruikt.

 

Wie heeft de Essenza Mini gemaakt?

Nespresso werkt samen met drie bekende bedrijven voor het maken van de Essenza Mini: Krups uit Duitsland, DeLonghi uit Italië en Magimix uit Frankrijk. De versies zijn qua vorm iets anders, maar functioneel is het grotendeels hetzelfde. De technologie in de machine komt allemaal van Nespresso, dus je kunt verwachten dat elke machine dezelfde kwaliteit biedt.

 

Hoeveel watt Essenza Mini?

De Essenza Mini Nespresso-machine heeft een vermogen van ongeveer 1200 watt.

Hoe zet ik deze machine terug op de fabrieksinstellingen/hoe herprogrammeer ik deze machine?

Je zet de beide knoppen terug op de fabrieksinstellingen met de volgende eenvoudige stappen: Controleer of de machine uitgeschakeld is en aangesloten op een stopcontact. Zet de machine aan terwijl je de lungo-knop ingedrukt houdt. Laat de lungo-knop na 5 seconden weer los. De ledlampjes knipperen 3 keer ter bevestiging dat de machine is teruggezet naar de fabrieksinstellingen.

 

Je machine is nu teruggezet naar circa 40 ml voor een espresso-kopje en 110 ml voor een lungo-kopje.

Hoe onderhoud ik mijn machine goed?

Zorg ervoor dat je je machine minstens één keer per jaar ontkalkt als je zacht water gebruikt. Voor hard water wordt aanbevolen dit twee keer per jaar te doen. Als je niet zeker weet welk type water je hebt (hard water laat vaak witte aanslag achter in het waterreservoir), kijk dan naar het waterreservoir.

  • Verwijder de capsule na elk gebruik. Voor een optimale smaakbeleving van je espresso of lungo is de waterkwaliteit van groot belang. Daarom raden we aan het water in het reservoir dagelijks te verversen.
  • Maak regelmatig het opvangbakje voor gebruikte capsules en de lekbak schoon. Voor het zetten van koffie is het aan te raden om water door de uitstroomtuit te laten lopen zonder capsule in de machine. Druk op een willekeurige koffieknop om het koffiezetgedeelte effectief te spoelen, de temperatuur te verhogen en een perfect afgemeten hoeveelheid koffie te garanderen.

Hoe hoog is het percentage recyclebaar materiaal dat wordt gebruikt in nespresso machines?

Nespresso machines hebben over het algemeen een recyclingpotentieel van ongeveer 60%. Daarnaast hebben Nespresso-klanten de mogelijkheid om hun machines terug te brengen naar de plek waar ze zijn gekocht of naar een willekeurige elektronicawinkel. In lijn met de Europese richtlijn voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) sinds 2003, biedt dit een kader waarbinnen consumenten hun gebruikte elektrische en elektronische apparaten kunnen inleveren voor recycling.

Wat betekenen de knipperende lampjes op mijn essenza mini machine?

Het onderhoudslampje op de Essenza Mini geeft diverse signalen aan: het waarschuwt voor de noodzaak van ontkalking (raadpleeg je app), de onderhoudsmodule is uitgeschakeld, het capsule-opvangbakje is vol, of het waterreservoir is leeg.

 

Het Nespresso-onderhoudslampje herinnert je er ook aan wanneer je capsulevoorraad bijna op is, zodat je op tijd nieuwe kunt bestellen.


Tot slot

Als je op zoek bent naar de kleinste espressomachine die nog steeds het gemak van cup-gebaseerd brouwen biedt, is de Nespresso Essenza Mini jouw beste optie. Als je maar 10 cm aan aanrechtruimte over hebt, past dit apparaat er perfect en zal het je een betrouwbaar lekkere ochtend koffie bezorgen. Aan de andere kant, als je wat meer ruimte hebt, bieden grotere opties dezelfde smakelijke koffie voor minder geld.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.