De'Longhi ECAM290.61SB Magnifica EVO Review

Gepubliceerd op 12 april 2023 om 16:12

Rating: 5 sterren
1 stem

Ben je op zoek naar een koffiezetapparaat dat niet alleen heerlijke koffie zet, maar er ook nog eens prachtig uitziet in je keuken? Dan is de DeLonghi ECAM290.61SB Magnifica EVO misschien wel precies wat je zoekt! In deze review bespreken we alle ins en outs van dit apparaat en delen we onze ervaringen met de geweldige functies die het te bieden heeft. Of je nu een echte koffieliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een betrouwbaar en stijlvol koffiezetapparaat, je wilt deze review absoluut niet missen!

Beste Deals

DeLonghi ECAM290.61SB Magnifica EVO instellen

Niemand heeft moeite om de Magnifica Evo te bedienen, want net als bij andere koffiezetapparaten van DeLonghi is de bediening relatief eenvoudig. Als je al eerder een model van dit merk hebt gebruikt, haal je deze in je slaap al op!

 

De verschillende mogelijkheden bij het zetten van koffie zijn altijd hetzelfde: maalgraad, koffiesterkte, hoeveelheid en temperatuur. Ik wist al dat ik de maalgraad op het derde fijnste niveau zou instellen.

 

Ondanks mijn verwachtingen, blijkt de geluidsproductie van de roestvrijstalen kegelmolen ergens in het midden te liggen; niet bijzonder hard, maar ook niet uitzonderlijk stil.

 

Als je een lekker kopje koffie wilt maken, hoef je alleen maar op de knop van de gewenste koffiespecialiteit te drukken. Natuurlijk kun je dan de voorgeprogrammeerde fabrieksinstellingen aanpassen zodat je exact het drankje krijgt dat je wilt.

 

Voor het aanpassen van de koffie-instellingen hoef je slechts op de knop van het drankje naar keuze te drukken totdat deze begint te knipperen. Als je genoeg koffie in je kopje hebt, druk je gewoon nogmaals op de knop om te stoppen. Tip: druk al een paar seconden vóór je bij het gewenste volume bent, want de koffie loopt nog even door.

 

De espresso is ingesteld voor 40 milliliter, waardoor het zelfs bij mijn milde bonen een sterke dubbele shot wordt. Als je liever iets minder sterk wilt, kun je de hoeveelheid van 180 milliliter naar 120 milliliter veranderen. Ik heb de temperatuur of aromasterkte, die beide in drie standen te controleren zijn, op de standaardinstelling gelaten.

 

Vergeet niet: De Magnifica Evo kan met zijn 2-kops functie alleen espresso maken, niet 2 normale kopjes koffie. We wilden er zeker van zijn dat je dit wist!

 


Koffie kwaliteit

Ik hou van een espresso die donker, chocoladeachtig en vol is, maar ook lekker warm: dat kan ik allemaal vinden in de DeLonghi Magnifica Evo. Deze machine bied niet alleen de basisindrukken, maar ook fijne nuances in smaak - iets wat ik niet verwacht had voor dit prijsniveau.

Bij DeLonghi vind je klassieke espressosmaken die je normaal alleen bij een barista zou verwachten. En ik ben meer dan tevreden met de smaak; het is echt lekker! Zelfs met gewone koffie (caffè crema) heb ik geen reden tot klagen: de smaak is aromatisch en heeft een vol mondgevoel. Meestal ben ik niet zo overtuigd van dit drankje bij volautomaten, maar nu zeker wel.

 

Met deze machine kun je ook alleen warm water krijgen. Hiervoor moet je simpelweg het melkreservoir verwijderen en een speciaal onderdeel voor warm water plaatsen. Het is handig als je bijvoorbeeld een Americano wilt bereiden of snel heet water nodig hebt voor een kopje thee.

 

Hoewel er niet veel meer te zeggen valt over deze machine, is dat juist het grote voordeel ervan. Hij werkt betrouwbaar en je hoeft nooit bang te zijn voor verrassingen of problemen – alleen maar lekker koffie genieten!

 


Melk opschuimen

Hoewel ik het melkschuimsysteem van de Magnifica Evo vergeleek met dat van de Philips LatteGo, is er een geheel nieuwe functie. Ik heb nog nooit “melkschuim op aanvraag” gezien.

 

Wat je ook kiest, je hebt veel controle over hoeveel melkschuim je produceert. Je kunt de standaardinstelling laten staan, de hoeveelheid zelf aanpassen of al de melk in het reservoir laten opschuimen tot bijna als laatste druppel.

 

Je kunt met deze machine oneindig veel koffie zetten, zolang het melkreservoir maar groot genoeg is. Geen beperkingen meer bij het selecteren van je favoriete drankje! Twee mokken koffie gelijk vullen, dat kan al wel. Maar twee glazen? Ook dat lukt nog net, alleen moet je dan oppassen dat het melkreservoir niet overloopt.

 

Een van de zwakke punten van het direct gieten vanuit een container naar je kop is dat je nooit meerdere drankjes tegelijk kunt maken.

 

Hoewel het misschien voor de hand liggend is als je naar het melkreservoir kijkt, heb ik meer openheid van DeLonghi verwacht over dit onderwerp. Voor veel gebruikers is dit een belangrijke factor bij hun aankoopbeslissing.

 

Mijn mening over de cappuccino is niet zo lovend; ik heb al veel mooiere gezien die uit volautomatische machines komen. De schuimkraag stelt helaas ook teleur, hoewel de smaak en textuur heerlijk zijn.

 

Is het mogelijk om bij DeLonghi tegenwoordig microschuim krijgen? Helaas, dat is alleen mogelijk met een professioneel stoompijpje aan een echte espresso machine. Maar uiteindelijk maakt het ook niet veel uit, want in de smaak en ervaring tijdens het drinken ben je bij DeLonghi altijd verzekerd van de beste kwaliteit.

 

Als het gaat om de temperatuur van de cappuccino, mag ik zeggen dat die zeer heet was! Ik geloof zelfs dat hij dicht bij het punt van onbruikbaar was, waardoor de melk onvermijdelijk van smaak en structuur verandert. Ja, ik weet dat jullie dol zijn op warm melkdrankjes. Nou, dan zullen jullie ongetwijfeld fan worden van DeLongi Magnifica Evo!

 

Degene die een latte macchiato bestelt, mag er zeker van zijn dat deze koffie werkelijk verrijkt wordt met een prachtige schuimlaag die zo'n 3 cm dik is. Daarnaast maakt de MyLatte-functie het mogelijk om zelf exact te bepalen hoeveel melk je in je kopje wilt en dus jouw perfecte cafeïnehoudende drank samen te stellen - of dat nu meer melkschuim en dubbele shots espresso betreft of juist veel melk in verhouding tot de koffie.

 

De sensor controleert voortdurend hoeveel melk er nog over is. Als de melk praktisch uitgeput is, stopt het opschuimen automatisch. Er blijft wel wat melk achter, maar je hoeft niet elke dag al het resterende melkreservoir uit te spoelen – zo verspil je geen kostbare melk.

 

Wat ik zo aantrekkelijk vind aan deze functie, is dat het eens wat anders is en veel vrijheid biedt. Bovendien gebeurt het opschuimen ook opvallend stil, wat erg prettig is.

 


Schoonmaken

Is het tijd om je koffiemachine te onderhouden? Geen zorgen! De machines zijn voorzien van een verwijderbaar waterreservoir en filter, een verwijderbare zetgroep, en ingebouwde schoonmaakprogramma's die de klus gemakkelijk maken. Alles wat je nodig hebt voor schone koffie, staat recht voor je neus!

De Magnifica Evo heeft geen zelfreinigende functie, maar het reinigen wordt toch wel zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Je kunt onderdelen heel gemakkelijk verwijderen – van het melkreservoir en waterreservoir tot de lekbak en koffiedikbak. Op die manier is hij eenvoudig schoon te houden.

 

Je moet er rekening mee houden om de lekbak en koffiedikbak te legen. Toch zie ik het niet als een nadeel, omdat het je de mogelijkheid geeft om deze onderdelen af te spoelen. Bovendien is het normaal bij dergelijke, kleine machines.

 

Je hebt ongetwijfeld de DeLonghi Magnifica Evo en je vraagt je af of het nodig is om de machine te ontkalken. Natuurlijk moet dit! Hoewel je wat minder vaak hoeft te ontkalken, omdat er een waterfilter wordt gebruikt, zal de machine je vertellen wanneer het tijd is om te ontkalken.

 

Alles werkt zoals het hoort bij de Evo op het gebied van reiniging. Maar ik ben me steeds meer aan het afvragen wanneer er een volautomatische koffiemachine komt met iets nieuws op het gebied van reiniging. Is een zelfreinigend systeem te veel om te vragen?

 


Conclusie

Tijdens mijn tests met koffiezetapparaten zie ik vaak steeds dezelfde modellen voorbij komen, wat maakt dat het een saaie bezigheid begint te worden. Daarom ben ik altijd blij als er nieuwe ideeën worden geïntroduceerd, omdat dit de verveling een beetje kan doorbreken.

 

Hoewel de DeLonghi Magnifica Evo niet de winnaar is in de categorie ‘melk op aanvraag’, onderscheidt het zich wel met zijn bijzondere functie om melk te schuimen totdat de container leeg is.

 De DeLonghi Magnifica Evo overtuigt ons met de kwaliteit van het melkschuim en de variëteit aan dranken, zelfs meer dan sommige andere DeLonghi koffiemachines. En bovendien kost hij nog eens minder dan de DeLonghi PrimaDonna Soul en DeLonghi Dinamica. Het design is ook beter dan de DeLonghi Perfecta Evo!

 

Maar heeft deze functie echt zo'n nut? Of is het alleen maar marketingtechnisch bedacht? Automatische systemen schuimen tenslotte automatisch zoveel melk op als je ingesteld hebt – je hoeft dus alleen maar de gewenste hoeveelheid opgeschuimde melk te kiezen.

 

Je hebt de controle over de hoeveelheid melk die je opschuimt. Met dit apparaat kun je een grote hoeveelheid melk opschuimen in één keer en je bent niet beperkt door maximale grenzen. Bovendien hoef je geen melkresten weg te gooien aan het einde van de dag, wat zorgt voor veel gemak.

 

Wist je dat de Evo koffiemachine het energielabel A heeft verdiend volgens de nieuwe EU-normen? Koffie zetten zonder schadelijke milieugevolgen is altijd een pre. Dat is met de Evo gewoon een bonus!

 

Of het melkschuim op maat nu een verandering of geen verandering is, de DeLonghi Magnifica Evo blijft een uitstekend koffiezetapparaat dat zich richt op het lage middensegment. Het biedt koffiegenot met bonen op het beste niveau.

 

Hoewel we geen van allen op deze machine hebben zitten wachten, is het toch hard om ‘nee’ te zeggen tegen zo’n degelijke, compacte, goede en betaalbare koffiemachine. Het is een uitstekende optie voor alleenstaanden en stellen!

 

Het enige minpuntje is dat je niet meer dan 2 kopjes espresso tegelijk kan zetten, maar geen 2 gewone koffies. Dat is een tikkeltje jammer, maar twee kopjes koffie na elkaar zetten duurt ook helemaal niet lang!


«   »