DeLonghi PrimaDonna Elite Review

Gepubliceerd op 12 april 2023 om 16:34

Rating: 5 sterren
1 stem

De DeLonghi PrimaDonna Elite is een high-end koffiebonenmachine die meer mogelijkheden biedt dan welke andere machine in deze prijsklasse. Naast het gebruik van koffiebonen en gemalen koffie, heeft deze machine de optie om jouw drankjes op afstand via je telefoon te maken – net als in Back to the Future II. Natuurlijk, met € 1699 aan prijs zou je minder geld uitgeven voor vergelijkbare resultaten, maar in onze DeLonghi PrimaDonna Elite review stellen we dat het uitstekende werk is dat Delonghi hier heeft verricht door de best mogelijke controle over wat er in jouw drankje terechtkomt.

 

Beste Deals

Onwerp & Functies

De DeLonghi PrimaDonna Elite is een opvallende zilveren koffieautomaat die je keuken een chique uitstraling geeft. Hij is groot, indrukwekkend en bijna net zo diep als je toonbank. Deze machine is gemaakt om indruk te maken!

 

De eerste dingen waar je op let als je kennis hebt van koffiemachines, is de grootte. De PrimaDonna Elite heeft daarom het grootste display dat we tot nu toe gezien hebben bij een koffiemachine. Het is enorm en je krijgt altijd het gevoel dat je met een computer aan het werk bent om de perfecte kopje koffie te maken.

 

Blijf je afvragen wat er onder de glimmende chroom en de grootte van deze machine schuilt? Het antwoord is eenvoudig: er zit niet veel meer aan dan je zou verwachten van een conventionele koffiebonenmachine. Je hebt nog steeds een plug-in melkreservoir nodig, koffiebonen moet je toevoegen via bovenkant van het compartiment en als de watertank leeg raakt, kun je dit makkelijk naar rechts verplaatsen om te vervangen.

 

Deze koffiebonenmachine is overal bekend, maar nu met een extra technologisch toefje erop. Wat is er om over te klagen?

 


Gebruikersgemak

De DeLonghi PrimaDonna Elite heeft geen traditionele, fysieke knoppen. In plaats daarvan worden alle andere functies bestuurd met de grote kleurentouchscreen aan de voorkant of via de smartphone app. Je kunt zelfs het apparaat inschakelen met je telefoon, wat laat zien dat dit functioneel ontwerp niet later als een bijzaak is toegevoegd.

 

In plaats van een druk op de knop om je koffie te maken, heeft deze koffiemachine een gebruiksvriendelijke interface. Zodra je hem aanzet, zie je een lijst met drankjes op het scherm, waaronder traditionele opties zoals cappuccino's, verschillende koffies en latte's en zelfgemaakte drankjes. Je kunt door de lijst vegen of de hele lijst bekijken voor meer informatie.

 

Een knopje drukken is uit en 'vegen en tikken' is in. Het touch interface heeft misschien niet hetzelfde gebruiksgemak als een iPad, en het display lijkt een beetje diep weggezakt, maar je kunt niet verwachten dat de standaarden voor tablets op een koffiemachine worden toegepast. Toch?

Er zijn enkele handige features op deze koffiemachine die je normaal gesproken alleen op duurdere machines vindt. Bovenop heb je een verwarmingsblok, een verstelbaar spuitstuk en LED-verlichting die het plekje waar je kopje neergezet wordt, verlicht. Het is erg prettig dat ze er allemaal bij zitten!

 

De melkfunctie van deze koffiemachine is eenvoudig te bedienen. Er wordt gebruik gemaakt van een LatteCrema melkkan die aan de voorkant bevestigd kan worden. Met de handmatige draaiknop kun je de romigheid van de melk regelen. Hoewel het systeem je door middel van software op de hoogte houdt, is het een proces dat niet volledig geautomatiseerd is.

 

De DeLonghi PrimaDonna Elite biedt een bijzondere koffie-ervaring met veel aanpassingsmogelijkheden. Je kan je instellingen opslaan in verschillende profielen en zelfs je eigen drankjes maken vanaf nul. Geen andere machine matcht de mogelijkheden van deze uitzonderlijke koffiemachine.

 

Deze koffiemachine geeft je de vrijheid om een precies geformuleerde koffie te maken. Kies je dosis, sterkte, temperatuur en het aantal seconden dat het LatteCrema systeem de melk bewerkt. Je kunt experimenteren zonder je handen vuil te maken.

 

Bovendien heeft deze koffiemachine een tweede melkkan speciaal voor warme chocolademelk. Hiervoor is er geen gebruik van de primaire machine nodig; je hoef alleen maar de ingrediënten in de kan te doen. Daarna gaat er aan de onderkant een kleine propeller zorgen voor een goede mix, terwijl daarbovenop een pijp het mengsel verwarmt.

 

De DeLonghi PrimaDonna Elite is een perfecte combinatie van automatisme en handmatigheid. Met de ingestelde programma’s kun je selecteren of je apart heet water, stoom of hete melk wilt brouwen – maar als je dat liever zelf doet kan dat ook. Met deze machine kun je zowel handmatig als automatisch koffiezetten.

 

De Elite heeft veel meer te bieden dan alleen een leuk design. Met zijn dubbele ketel systeem, is hij uitstekend geschikt voor het maken van verschillende koffievariaties. Met twee ketels kan je veel sneller schakelen tussen de koffie- en stoom/melkfuncties, waardoor je maximale flexibiliteit krijgt.

 


Koffie kwaliteit

Het belangrijkste bij het bereiden van koffie met de PrimaDonna Elite is de basis; een rijk espresso-aroma met een stevige crema en mooi melkschuim. Er zijn duizenden manieren om dat te realiseren, maar daar begint het allemaal mee.

 

De koffiemachine van Elite presteert goed, zowel bij espresso als met andere koffiebonen. Bij het testen produceerde de machine steeds een donkere en stevige crema. Als je er echter meer dan € 1500 voor over hebt, zijn er vergelijkbare machines die beter presteren. We testten bijvoorbeeld ook de Sage The Oracle, waarmee we meer consistente en vollere resultaten bereikten. Alleen kun je minder aanpassingen maken dan met de Elite-machine.

 

Dit apparaat biedt veel aanpassingsmogelijkheden, maar het blijft geschikt voor de persoon die snel en gemakkelijk een heerlijk kopje koffie wil.

 

Hoewel het melksysteem semi-automaat is, is handmatig stomen toch onze voorkeur. Als je dit goed onder de knie krijgt kun je betere resultaten bereiken. De DeLonghi PrimaDonna Elite gaf echter ook veel keuzevrijheid met een blijvend melkschuim en verbrandde de melk nooit bij het bereiden ervan.

 

Na wat experimenteren kregen we eindelijk de juiste smaak. We creëerden een soort verbrande koffie die we behaalden door met de instellingen te spelen. Dit geeft aan dat je met bepaalde instellingen ervoor kan zorgen dat je machine niet oververhit of overdoseert.

 


Moet ik DeLonghi PrimaDonna Elite kopen?

De PrimaDonna Elite is uitstekend geschikt voor families waar mensen met verschillende smaken samenkomen. Je hebt een breed scala aan instellingen en aanpassingen, waardoor iedereen het kopje perfecte koffie kan drinken dat er naar smaak gemaakt is.

 

De integratie van smartphones is een leuke extra, maar we hebben er nog niet veel aan bij het ‘internet der dingen' en de koffiemachines die naar verwachting zullen worden ontwikkeld. Toch is het interessant om te weten dat de smart interface veel gemakkelijker te gebruiken is dan we hadden verwacht. Het werkt zoals het moet en we verliezen niet al het gemak dat je met een automatische 'one button' koffiemachine krijgt.

 

Is de prijs die ervoor gevraagd wordt het waard? Niet echt. De smart interface is prachtig, maar uiteindelijk draait het hier om een fijne laag bovenop een redelijke conventionele, high-end koffiebonenmachine. Als je dus geen enorme voorkeur hebt voor veel aanpassingsmogelijkheden, is het misschien beter om te overwegen je geld anders uit te geven aan een meer standaard, maar wel hoogwaardige koffiebonenmachine.

 


Conclusie

Wanneer we naar de slimme toekomst van het thuis kijken, zullen we waarschijnlijk veel slimme koffiemachines zien die een voorproefje geven van wat er op dit moment beschikbaar is. Een goed voorbeeld hiervan is een succesvolle slimme koffiemachine die ervoor zorgt dat je favoriete kopje koffie altijd precies zo wordt gemaakt als je wilt.

 

Beste Deals

«   »