Wat is een French Press en hoe gebruik je het?

De French press, ook wel bekend als een cafetière of een koffiepers, is een populaire manier om koffie te zetten. Het is een eenvoudig en effectief apparaat dat al tientallen jaren bestaat en nog steeds veel gebruikt wordt in huishoudens over de hele wereld.

 

De French press is uitgevonden in Frankrijk in de jaren 1920 en dankt zijn naam aan het feit dat het oorspronkelijk werd gebruikt om Franse koffie te zetten. Tegenwoordig staat het bekend als een algemene term voor dit type koffiemaker, onafhankelijk van waar ter wereld het wordt gebruikt.

 

Het apparaat bestaat uit drie hoofdonderdelen:

  • de glazen pot
  • de plunjer met zeef
  • en het deksel.

 

De plunjer is voorzien van een metalen gaaszeef die ervoor zorgt dat er geen gemalen koffiedeeltjes in je kopje komen tijdens het schenken van je koffie.


Hoe gebruik je het?

Stap 1: Verwarm de French press

Voordat je begint met het zetten van koffie, is het belangrijk om de French press voor te verwarmen. Dit helpt om ervoor te zorgen dat de koffie niet afkoelt door contact met het glas tijdens het brouwen. Giet simpelweg wat heet water in de French press en laat dit een paar minuten staan.

 

Stap 2: Maal de koffiebonen

Om echt van deze methode te kunnen genieten, is versgemalen koffie essentieel. Maal dus eerst je favoriete bonen grof genoeg zodat ze niet door het filter vallen. Een goede vuistregel is ongeveer één eetlepel gemalen koffie per kopje water.

 

Stap 3: Voeg de gemalen koffie toe aan de French press

Gooi vervolgens de gemalen koffie in de French press en zorg ervoor dat deze gelijkmatig verdeeld is over de bodem.

 

Stap 4: Giet heet water over de gemalen koffie

Terwijl je roert met een lepel, giet je langzaam heet water over alle gemalen koffie totdat deze volledig bedekt zijn. Laat dit vervolgens ongeveer 30 seconden staan.

 

Stap 5: Roer en plaats het deksel terug

Roer de koffie goed door zodat alle gemalen koffie nat zijn en laat dit nog eens ongeveer vier minuten staan. Plaats dan het deksel terug op de French press maar druk deze nog niet naar beneden.

 

Stap 6: Druk de filterplunjer langzaam naar beneden

Wanneer je klaar bent om te genieten van je zelfgemaakte koffie, duw dan langzaam maar stevig op de filterplunjer omlaag. Hierdoor worden alle gemalen koffiedeeltjes naar beneden gedrukt en krijg je een heldere kopje koffie.

 

Stap 7: Giet en geniet!

Giet nu voorzichtig je verse koffie in een mok of beker, voeg eventueel melk of suiker toe naar smaak, en geniet! Als je meer koffie wilt zetten, kun je het proces herhalen met vers heet water. En vergeet niet om de French press goed schoon te maken na gebruik.

 

Dit zijn de belangrijkste stappen voor het gebruik van een French press. Experimenteer met verschillende soorten koffiebonen en verhoudingen van gemalen koffie tot water om jouw perfecte kopje koffie te vinden. Veel plezier en geniet ervan!