Jura Giga 6 Review | Hoogwaardige keuze

Rating: 5 sterren
1 stem

Veel mensen zeggen dat groter beter is. Maar is dat zo als het gaat om koffiemachines?

De Giga 6 is de grootste en meest krachtige toevoeging aan de Jura line-up van superautomatische espressomachines.

Het is ook een van de slimste en gemakkelijkst te gebruiken machines op de markt.

In deze Jura Giga 6 review zal ik je door alle functies van deze machine lopen en uitleggen wie precies deze machine moet kopen en wat zijn beste toepassingen zijn.

Laten we beginnen!

 

Jura Giga 6 Review

Jura Giga 6 review | Overzicht

De Jura Giga 6 is een machtig sterke volautomatische espressomachine.

Het is het grootste en meest geavanceerde model uit de Jura-serie, met enorm grote water- en bonencapaciteit en de mogelijkheid om te koppelen aan je telefoon.

De Giga 6 heeft in 2020 de iF Design Award gewonnen.

 

Voordelen Nadelen
De grote opslagcapaciteit voor water en bonen betekent minder tijd om bij te vullen en meer drankjes Grote voetafdruk, het neemt veel tegenruimte in beslag en weegt bijna 18 kg.
Met slimme functies bedien je de apparaten in huis gemakkelijk vanaf je telefoon of smartwatch.
Intelligente pre-verwarmingssystemen staan meteen klaar voor gebruik, waardoor zelfs de eerste espresso warm is.
Koffiemolens met dubbele functie waarmee je kunt kiezen tussen koffiesoorten of zelfs twee soorten koffie mengen.

Functies

De Giga 6 staat vol met toffe functies die deze koffiemachine tot het topsegment maken.

Laten we eens naar enkele van die functies kijken en uitleggen wat ze precies doen op deze Jura koffiemachine.

 

Ontwerp

Het is geen wonder dat de Giga 6 in 2020 de iF Design Award heeft gewonnen. Het is een prachtige machine gemaakt van gepolijst aluminium en verchroomd zink.

Het is een schoonheid om naar te kijken. De molen en de lijnen voor accentuering zijn symmetrisch, terwijl de brouwerij- en hete waterspuiten de symmetrie elegant doorbreken.

Hoewel aluminium misschien niet zo sterk is als staal, is het nog steeds sterk genoeg om je vele jaren geweldig koffie te geven. Vooral als je het Giga 6 model niet regelmatig beïnvloedt.

Een mogelijk nadeel van een apparaat met zoveel functies is de grootte. De Giga 6 is enorm en neemt veel tegenruimte in beslag.

Het is meer dan 30 centimeter breed en 40 centimeter hoog. En het weegt maar liefst 17,7 kilo.

Als je niet veel ruimte hebt in jouw keuken, kun je de Giga 6 wellicht beter overslaan. Maar als je meer dan genoeg plaats hebt en graag veel koffie drinkt, kun je er zeker van zijn dat de Giga 6 aan al jouw behoeften voldoet en nog veel meer.

 

Brouw capaciteit

Met de Giga 6 kun je eindeloos brouwen. De machine heeft namelijk een enorm waterreservoir van maar liefst 2.6 liter.

Deze machine is sterk en heeft genoeg water voor gebruik over een lange tijd. Het heeft ook twee pompen en spuiten, waardoor je twee verschillende dranken tegelijkertijd kunt bereiden. En waarmee je melkschuim kunt maken naast je shots.

De dubbele ketels zijn ideaal als je samenwoont met veel huisgenoten, die allemaal dol zijn op een ochtendje koffie. Zo hoef je niet om de beurt te wachten om je koffie te maken en te wachten tot je melk is opgewarmd.

Met de Giga 6 raakt het water niet zo snel op en kun je twee lattes tegelijk brouwen.

 

Maal proces

Het malingproces is erg geavanceerd. De Giga 6 heeft twee trechters en twee maalschijven, wat betekent dat je elke ochtend kunt kiezen tussen twee verschillende koffies.

Maar er is meer aan de molen. Je kunt specifieke mengsels programmeren vanuit de linker- en rechterhopper met tussenpozen van 25%.

Bijvoorbeeld, je kunt 75% van de blend uit de linker boonhopper gebruiken en 25% uit de rechter, of 50/50 enz., zodat je een blend koffie krijgt die bij jouw smaak past.

Het zijn ook molenmeters. Braam molens zijn cilindrische stukken die in elkaar passen en de bonen malen. In plaats van bladmolens die de bonen snijden.

Een braam molen is de beste keuze als het gaat om het malen van koffieboon, omdat het een gelijkmatige vermalingsgraad geeft en ervoor zorgt dat je koffie lekkerder smaakt. Met andere woorden, je krijgt precies waar je naar op zoek bent, namelijk een evenwichtigere smaak.

Als je dat niet wilt, hoef je geen hele koffiebonen te gebruiken. Er is een aparte opening voor kant-en-klaar gemalen koffie. Perfect als de supermarkt geen hele bonen meer heeft en je in de knoop zit.

Met de Giga 6 koffiemolen heb je de mogelijkheid om de maling te verstellen vanaf het controlepaneel. Je kunt gemakkelijk de maalgrootte en melange aanpassen, waardoor je tijd en moeite bespaart.

 

Melkopschuimer

De melkschuimer van de Giga 6 werkt volledig automatisch, net zoals de andere processen. Zo kun je je melk stomen en opschuimen moeiteloos doen, terwijl het ook nog eens melk rechtstreeks toevoegt aan je drankjes en een fijn schuim creëert voor melkgebaseerde koffiedranken.

Wanneer je een goede schuimlaag op je koffie zoals latte of cappuccino wilt hebben, is dit type melkopschuimer perfect. Met één druk op de knop krijg je een perfect melkschuim.

Deze machine heeft twee melkschuimers, net als de dubbele pompen, wat betekent dat je twee melk espresso-drankjes tegelijk kunt bereiden.

Als ervaren barista en koffieliefhebber zou ik met vertrouwen de Giga 6 gebruiken voor het maken van lekkere melkschuimen voor mijn espressodranken.

 

Reiniging & Onderhoud

Je zult verbaasd zijn hoe eenvoudig het schoonmaken en onderhouden van de Giga 6 is. Met behulp van de schoonmaakfunctie op het display, laat de Jura machine je stap voor stap door het reinigingsproces gaan.

De afneembare afdruiprek maakt schoonmaken een fluitje van een cent.

Afhankelijk van het type machine dat je hebt, heb je specifieke schoonmaaktabletten nodig om de binnenkant volledig te reinigen. Maar het proces is nog steeds heel eenvoudig. Voeg gewoon de tablet toe wanneer de schoonmaakfunctie op het display wordt weergegeven en volg vervolgens de instructies.

Het hele proces van het schoonmaken van het koffiesysteem duurt slechts ongeveer 20 minuten.

Het reinigen van het melksysteem is nog gemakkelijker en neemt minder tijd in beslag, slechts 3 minuten.

Met de Giga 6 krijg je een melkreinigingsbak waarmee je de melkslang kunt aansluiten en het systeem snel kunt reinigen.

 

Net zoals het koffiesysteem vereist het ook een specifieke reinigingsoplossing. Maar op het display word er stap voor stap aangegeven hoe en wanneer je deze oplossing toevoegt.

Maar het beste deel? De machine monitort reiniging en onderhoud en laat je weten wanneer het tijd is om te reinigen. Je hoeft je machine niet meer te controleren om precies te weten wanneer je het moet schoonmaken.

 

Makkelijk te gebruiken

De Giga 6 is misschien wel een van de meest gebruiksvriendelijke machines die ik ooit heb gebruikt.

Je hebt met dit apparaat geen koffiebereidingsspeld nodig. Het heeft een 4,3 inch touchscreen display waarmee je door alle stappen van het brouwproces, het schuimen en de malen wordt geleid. Bovendien voert het je door het onderhoud en de reiniging, waardoor er weinig (of niet) geraden hoeft te worden gedaan in welke richting je verder moet gaan.

Deze machine is ook heel slim. Het kan 28 verschillende dranken maken, met instelbare opties om drankjes naar je smaak en stijl af te stellen.

Nadat je alle kenmerken van je favoriete dranken hebt ingesteld, zal het je voorkeuren opslaan voor toekomstig gebruik, wat betekent dat je slechts één knop hoeft in te drukken om je gewenste drankje te krijgen.

De Pulse Extraction Process, Intelligent Preheating en Water System van Jura, samen met het actieve koffieboonmonitoringsysteem, maken deze machine consistent en snel in zijn werk.

Naast al die functies aan boord heeft de Giga 6 ook WiFi. Dat betekent dat je je smartphone kunt koppelen aan je machine, zodat je je koffiedranken vanaf elke locatie in je huis kunt besturen.

Met je telefoon heb je de controle. Je kunt tot wel drie persoonlijke drankjes paren met je smartwatch voor nog meer gemakkelijk brouwen.

De waarheid is dat deze machine zo dicht bij een professionele barista in je huis komt als maar mogelijk is.

 

Speciale functies

De Giga 6 heeft J.O.E-technologie, ofwel Jura Operating Experience. In feite betekent dit dat je met je smartphone een verbinding kunt maken met deze Jura espressomachine om zo meer controle te krijgen over je kopje koffie.

 

De machine verbindt zichzelf met je WiFi en je kunt de controlepaneel vanaf je telefoon gebruiken.

 

Het kan zelfs drie specialiteitendrankjes aan je smartwatch koppelen voor meer gemak.

 

Vanaf je telefoon heb je volledige controle over elk aspect van de machine, zoals maalkorrelgrootte, koffie-intensiteit en melktemperatuur.

 

Bovendien heeft de Giga 6 een intelligent voorverwarmingssysteem, wat betekent dat je niet hoeft te wachten totdat het apparaat opgewarmd is om te kunnen brouwen.

Het heeft ook actieve boon monitoring, zodat je altijd weet wanneer je opslagbakken bijna leeg zijn.

Ten slotte heeft de Jura Giga 6 een Pulse Extraction Process (PEP) standaard. Dit betekent dat de extractie van je koffie gemonitord wordt om te voorkomen dat je elke keer een uitgebalanceerde en heerlijke kop koffie krijgt.

 


Dingen om rekening mee te houden

De Giga 6 is niet voor iedereen geschikt. Het is een enorm apparaat met veel mogelijkheden.

Iemand met de Giga 6 als eigenaar moet in korte tijd veel koffie maken om perfect te presteren.

Voordat je een super automatische koffiemachine koopt, moet je twee dingen overwegen:

  • Hoe vaak ga je het gebruiken?
  • Hoeveel controle wil je hebben over je koffie?

 

Als je koffie tegen industriële hoeveelheden wilt produceren, dan heb je een professionele machine zoals de Giga 6 nodig. Als je van plan bent om deze superautomatische espressomachine bijna constant te blijven gebruiken, is de Giga 6 waarschijnlijk het beste voor jou. Als dat niet het geval is, dan is een kleinere machine met minder functies (en een lagere prijs) waarschijnlijk een betere optie.

 

Als je op zoek bent naar een geweldige super-automatische espressomachine voor thuisgebruik, raad ik de Jura E8 aan.

Met een super-automatische espresso machine hoef je je geen zorgen te maken over het extraheren van koffie of het stomen van melk. Ze doen het allemaal voor je, dus als je liever geen shots trekt of melk stoomt, is een super-automatische machine de beste optie.

 

Als je zelf je shots en melkschuim wilt maken, is het verstandig om een handmatige of semi-automatische machine te kopen.

 


Veelgestelde vragen

Heeft u nog vragen over Giga 6? Hier zijn enkele van de meest voorkomende antwoorden.

 

Hoe maak je gebruik van Jura GIGA 6?

De Giga 6 is heel gemakkelijk in gebruik. Het heeft een aanraakscherm dat je stap voor stap begeleidt bij het maken van drankjes.

Vul gewoon het waterreservoir, melkkan en hoppers in. De rest doet de machine!

 

Is het mogelijk om gemalen koffie te gebruiken in de Jura Giga 6?

Ja, dat kan! Er is een speciale gier voor gemalen koffie in plaats van koffiebonen.

 

Kan de Jura Giga 6 een caffè latte bereiden?

Zeker. Bovenop latte macchiato's kan de Giga 6 nog veel meer dan 27 andere dranken maken.

Met de Giga 6 ben je in staat om bijna elke koffiedrank te maken die je maar kunt bedenken, van Cappuccinos tot warme melk.

 


Tot slot

Eerlijk gezegd is de Giga 6 waarschijnlijk te veel voor standaard thuisgebruik. Tenzij je een groot gezin hebt dat allemaal koffie drinkt.

Deze machine is waarschijnlijk beter geschikt voor een kantooromgeving, aangezien deze twee pompen, molen en melkschuimers heeft.

Hoewel WiFi-compatibiliteit een leuke functie is, heeft Jura andere apparaten met dezelfde functie die beter geschikt zijn voor gebruik thuis.

Hoewel er veel koffiemachines zijn, is Giga 6 een uitzonderlijk model voor kantoren. Het produceert jarenlang heerlijke koffie!


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.