Jura Z10 Review: Jura's Z-lijn

Rating: 5 sterren
1 stem

De Jura Z10 is één van de nieuwste volautomatische koffiemachines die uitgebracht zijn door Jura. Een serieuze koffiemachine met premium kwaliteit, waarbij heerlijke espresso's gezet kunnen worden. De machine biedt ontzettend veel flexibiliteit in dranken en beschikt over de laatste cold extraction technologie waarmee warme én koude drankjes gemaakt kunnen worden.

 

Wat nog eens extra indrukwekkend is, is dat wereldwijde koffie expert James Hoffmann deze machine als beste bonen koffiemachine op de markt heeft beoordeeld! Het enige nadeel? De prijs van deze parel komt neer op een dure 2e-handse auto! Kwaliteit kost nou eenmaal wat geld. Benieuwd of dit apparaat iets voor jou is? Lees dan snel verder!


Verkrijgbaar


Jura Z10 koffiemachine Overzicht

De Jura z10 is een luxe koffieautomaat met de mogelijkheid om zowel warme als koude dranken te bereiden. Qua constructie, design en prestaties kan je echt niet klagen over deze machine. Het is stijlvol, modern en elegant. De enige belemmering is het prijskaartje.

 

Als je een espresso machine wilt aanschaffen met de optie van koude dranken, dan is dit misschien wel het juiste model voor jou. Je zult alleen wat meer moeten investeren dan in andere modellen. Een investering die de moeite waard kan zijn als je graag koude koffie drinkt.

 

 


Ontwerp

De Jura z10 is een prachtige espressomachine die klasse en luxe uitstraalt en zeker de blikvanger van elke keuken is. Het is verkrijgbaar in twee elegante kleuren: Diamond Black of Aluminum White. Jura heeft ook leuke ontwerpkenmerken toegevoegd, zoals de LED-verlichte watertank en bekerhouder, tot het opvallende geometrische patroon op het waterreservoir. De machine heeft een dubbele spuit die in hoogte en breedte verstelbaar is om elk kop formaat te passen.

 

De Jura z10 is een grote en zware machine die veel ruimte op het aanrecht inneemt. Het is moeilijk te verplaatsen. De bonenhouder bevindt zich bovenop, dus er moet boven ook genoeg ruimte zijn om deze te bereiken en te vullen. Hoewel de machine veel ruimte in beslag neemt, heeft het ook een grote capaciteit. Het heeft een enorm 2.4 liter watertank die niet constant bijgevuld hoeft te worden en een groot bonenreservoir van 280 gram met een stevige rubberen afdichting om de bonen vers te houden. De druipplaat en container voor gebruikte koffiepucks zijn ook groot en degelijk gebouwd.

 


Prestaties

Met de Jura z10 kun je de espressomachine besturen met de responsieve touchscreen op de voorkant, de draairing, of met het J.O.E smartphone-app. Vanuit hier kun je kiezen uit 32 speciale dranken en elke drank naar smaak aanpassen. Je kunt persoonlijke dranken opslaan op het apparaat of in de app voor herhaalbaarheid.

 

De Jura z10 heeft veel programmabeleid, maar dat kan een beetje verwarrend zijn. Gebruikers hebben de optie om aan te passen:

  • Koffie maalgraad
  • Koffie sterkte: 10 niveaus
  • Brouwtemperatuur: 3 niveaus
  • Kies uit drie temperatuurstanden voor warm water.
  • Aantal temperaturen van de melk: 10
  • Hoeveelheid melk schuim

 

Zodra je favoriete dranken ingesteld zijn, is de machine erg eenvoudig te gebruiken. Koffiezetten is net zo simpel als het selecteren van je drank en kijken hoe er voor je ogen een heerlijk kopje koffie wordt gemaakt.

 


Koffie kwaliteit

Met de Jura z10 kunnen echte espresso-fans genieten van uitstekende kwaliteit, perfect gecreëerde shots met een mooie romige crema. Koffiekopjes van topkwaliteit zijn hiermee zeker gegarandeerd.

 


Functies

De Jura z10 heeft veel functies die moeilijk te begrijpen kunnen zijn met de bijzondere namen en afkortingen van Jura. We hebben de belangrijkste functies hieronder samengevat.

 

Productherkenningmolen (PRG)

De conische roestvrijstalen molen van de Jura z10 is een van de opvallende kenmerken. Deze productherkenningsmolen wordt door het apparaat elektronisch en automatisch ingesteld, afhankelijk van de drank die wordt gemaakt. Bijvoorbeeld, voor een espresso gebruikt het apparaat fijn gemalen koffie, terwijl voor een cold brew meer grof gemalen koffie wordt gebruikt. De maalgraad kan door de gebruiker worden geselecteerd of het apparaat doet het automatisch. De molen zelf is erg stil tijdens het gebruik.

 

De machine heeft een bypasdoseerder voor gemalen koffie. Dit is een handig opzetstuk als je decafeïnekoffie wilt maken. Houd er rekening mee dat het niet wordt aangeraden om dit te gebruiken met voorgeklonken koude koffie, aangezien deze veel grover gemalen is dan de machine zou malen.

 

Koude extractieproces van koffiebonen

De Jura z10 is uitgerust met de nieuwste cold extraction-technologie waarmee 8 verschillende koude koffies bewerkt kunnen worden. Hoewel het wordt geclaimd dat het machine koude koffie kan maken, bedriegt dit de waarheid een beetje, aangezien brouwen meestal wordt gedaan door het malen van grof gemalen koffie in koud water gedurende 12-24 uur. In plaats daarvan maalt de Jura z10 de koffie iets grover en pulseert langzaam koud water door de gronden, waardoor hun cold brew specialiteit ontstaat. Het is ook goed om op te merken dat de hierdoor verkregen cold brew niet heel koud is, dus het is het beste om het te serveren met ijs of whiskey stenen.

Als je van een iced latte houdt, kun je de melktemperatuur verlagen en koud geschuimde melk aan de koffie toevoegen. Het koude extractieproces staat het gebruik van de machine het hele jaar door toe; heerlijk verfrissend in de zomer en warm in de winter.

 

Proceso de Extracción de Pulso (P.E.P.)

Met de Jura z10 wordt de zogenaamde ‘pulse extraction process’ (P.E.P) gebruikt om shots te extracteren. In plaats van koffie te extracteren met een constante druk, laat de P.E.P het water in korte pulsen door de gemalen bonen stromen. Hierdoor ontstaat er een sterkere en intensere espresso shot in minder tijd dan andere machines bieden.

 

3D-brouwtechnologie

De 3D-brouwtechnologie stelt je in staat om zelf een perfecte espresso te maken door het water gelijkmatig door de gemalen koffie te laten stromen.

 

Intelligente watersysteem (I.W.S.)

Met de Jura z10 heb je een Clearyl Smart waterfilter. Dit filter zorgt ervoor dat je koffie wordt gemaakt met het beste water en voorkomt de aanslag van kalk wat schade kan veroorzaken. Je krijgt meldingen als het filter vervangen of het apparaat ontkalken moet worden.

 

Eén Thermoblocksysteem

De Jura z10 heeft een enkel thermoblock systeem wat ervoor zorgt dat de temperatuur voor beide processen, het brouwen en stoomwerk, constant wordt gehouden. Aangezien er maar één thermoblock is, kunnen brouwen en opschuimen niet tegelijkertijd gebeuren.

 

JOE app

J.O.E. is een app die gebruikers in staat stelt om hun online doelstellingen efficienter te bereiken.

Met de Jura z10 heb je de mogelijkheid om hem via WIFI te verbinden met de J.O.E app. Vanuit hier kan je drankjes aanpassen en zelfs koffie brouwen vanuit je bed!

 


Melksysteem

De Jura z10 maakt gebruik van de Fine Foam-technologie om melk te produceren met een goede structuur en zonder luchtbellen. Hoewel er geen melkcontainer bij het apparaat wordt geleverd, wat voor veel gebruikers een punt van discussie is, is er geen container nodig; de melkbuis kan rechtstreeks in een fles melk worden gestoken. Als je wel in een permanente oplossing wilt investeren, heeft Jura twee opties: een betaalbare glazen melkcontainer of Cool Control, afgebeeld hieronder.

 

Met 10 instellingen kan de melktemperatuur worden aangepast tot ongeveer 66°C. Het schuimniveau is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Over het algemeen is het melkschuim indrukwekkend voor een automatische schuimer en is het ideaal voor liefhebbers van latte of cappuccino.

 


Schoonmaken & Onderhoud

Als je een dure espressomachine koopt, wil je zeker weten dat het de proef van de tijd doorstaat. En daar speelt goede onderhoud en schoonmaak een grote rol in. De Jura z10 heeft automatische reinigingsprotocollen ingebouwd om ervoor te zorgen dat de machine altijd optimaal presteert. Ook al is het brouwgroep vastgezet, zo kom je niet bij het onderhoud en diepgaande schoonmaak. De gedegen reinigingscyclussen zorgen er echter wel voor dat de machine piekfijn in orde blijft.

 

Door de grote capaciteit hoeft het regelmatig schoonmaken van het leegmaken van de afvoer, container met gebruikte puck en het bijvullen van de watertank niet te vaak te doen.

 

De Claris waterfilter voorkomt kalkspoeling en betekent dat de Jura z10 niet te vaak ontkalkt hoeft te worden. De machine heeft ingebouwde ontkalkingsmogelijkheden en een melding die je op tijd herinnert aan het ontkalken. Het ontkalken zelf is vrij eenvoudig en duurt ongeveer 20 minuten.

 


Alternatieven

Ben je nog steeds niet overtuigd dat de Jura z10 de juiste keuze is? Dan zijn er enkele alternatieven. Als eerste kun je ervoor kiezen om voor een gerepareerde Jura-machine te gaan. Hoewel je geen nieuwe machines zoals de Jura z10 kunt vinden, kun je wel andere oudere modellen vinden. Deze gerepareerde machines zijn herschilderd en goed onderhouden en meestal worden ze geleverd met een fabrieksgarantie van 1 jaar. Dit is een geweldige manier om een goede deal te krijgen terwijl je toch belegt in een kwaliteit espressomachine.


Jura Z10 review: tot slot

Als je op zoek bent naar een hoogwaardige automatische koffiemachine voor het ultieme thuiscafé-ervaring, dan is de Jura z10 perfect voor jou. Deze luxe bonen machine is gevuld met de nieuwste technologie om zowel warme als koude dranken te bieden. Het aanbod van koffiemenu's is indrukwekkend en de kwaliteit van espresso en melk is uitzonderlijk. De prijs is best een stevig prijskaartje, maar als je dagelijks cafeïne buitenshuis koopt, zal deze machine zichzelf snel terugverdienen.

 

Beste Deals


Voordelen Nadelen
Hoge kwaliteit ontwerp Duur
Brouwt warme en koude koffie Geen melkcontainer meegeleverd
32 speciale dranken Koude koffie is niet zo koud
Molen past automatisch zijn maat aan om je drankje te passen.
Maakt heerlijke espressokoffie
Verbluffend melksysteem

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.