Jura ENA 8 Review | Groot Design, Klein Formaat

Rating: 5 sterren
1 stem
Jura ENA 8 Review

In deze Jura ENA 8 review vragen we ons af of dit koffiezetapparaat het waard is.

Met deze volautomatische koffiemachine hoef je geen stress meer te hebben bij het maken van espresso thuis, en er is zelfs de optie om met de machine een melkschuimfiguur te maken, zoals latte of cappuccino. Helemaal belangrijk vinden we echter dat de Jura ENA 8 koffiemachine één van de beste machines op de markt is wat betreft pure koffiekwaliteit.

 

Als je iemand bent die veel waarde hecht aan hun koffiebeleving, zal deze machine je ochtendroutine flink verbeteren. In mijn functie heb ik al vele koffiemachines getest. Zonder enige twijfel kan ik zeggen dat er meer machines op de markt zijn met handige toegevoegde functionaliteit, maar nog nooit heb ik zo'n machine gezien die zo gevoelig is als de Jura ENA 8. Deze machine weet precies wat er nodig is om de smaak van elke boon te versterken. Lees hier mijn uitgebreide review en ontdek waarom dit volgens mij een van de beste espresso-machines is op de markt!

 

Beste Deals

Voordelen Nadelen
🗸 Stille molen ✗ Schakelt aan vanaf de achterkant
🗸 Volledig aanpasbare instellingen ✗ Kleine bonen container
🗸 Gevoelig voor verschillende waterhardheden. ✗ Melkdispenser kost extra
🗸 Werkt met gemalen of bonen
🗸 Verwijderbare watercontainer

Degene die van koffie houden, zullen nooit meer terugkeren naar hun oude koffiemachine als ze eenmaal espresso hebben geproefd uit de Jura ENA 8. Hoewel er wat extra functionaliteiten toegevoegd kunnen worden om het leven makkelijker te maken, is dit echt een topkwaliteitskoffiemachine.

 


Jura ENA 8 Review: Specificaties

Model: Jura ENA 8

Waterreservoir: 1,1 liter

Afmetingen: 32.3 x 44.5 x 27.1 cm (hxlxb)

Gewicht: 10.9 kg

Molen: AromaG3-systeem en een koker voor gemalen koffie.

Koffie bonen reservoir: 125 gram

Instellingen variabel: sterkte en lengteregeling

Lengte van het stroomkabel: 1,10 meter.

One touch koffiespecialiteiten: Ristretto, Espresso, Koffie, Cappuccino, Espresso doppio, Macchiato, Latte macchiato, Flat white, melkschuim en heet water.

Garantieperiode: 25 maanden

 

Jura ENA 8 Review: Specificaties

Jura ENA 8 instellen

De Jura ENA 8 komt in een behoorlijk formaat doos, maar ik was blij om te zien dat hij zo duurzaam mogelijk is verpakt. Er zit een uitgebreid bedieningsboekje bij en ook nog extra's zoals waterfilter en een koffiemeetlepel voor degenen die gemalen koffie willen zetten.

De machine is gemakkelijk te installeren. Nadat het aan de stroom is gesloten, loodst het bedieningspaneel me door het installatieproces. Er wordt een strook papier geleverd die je in je huiswater moet dompelen om de hardheid van het water in jouw gebied te meten.

Je voert vervolgens deze gegevens in op de machine, die je helpt om te bepalen welk niveau van reiniging noodzakelijk is om het koffiezetapparaat in topconditie te houden. Dit is een functie die ik niet eerder heb gezien bij andere koffiezetapparaten en het is fijn om te zien dat Jura haar apparaten ontwerpt om lang mee te gaan.

Jura ENA 8 Waterhardheid

De Jura ENA 8 wordt geleverd zonder melkcontainer, wat jammer is in vergelijking met de prijs van de machine. Het is echter wel volledig uitgerust om melkspecialiteiten te maken, met een accessoire-set die een buis bevat die je in de distributeur aan de voorkant van de koffiemachine kunt steken om je melk te opschuimen. In theorie kun je deze buis in een glas melk doen, maar ik raad aan om een ​​melkcontainer te gebruiken om het uiterlijk van de koffiemachine compleet te maken.

 

Jura stuurde me de glazen melkkan en het staalmelkbuisje zodat ik de volledige koffie melkdrank ervaring kon beleven. Dat was geweldig, want ik hou echt van melkschuim in mijn koffie. De installatie was makkelijk genoeg en nadat de machine was gespoeld, was ik klaar om van mijn koffie te genieten.

 

Espresso maken

Jura ENA 8 espresso maken

Om je koffie te maken, moet je op de aan-uitknop drukken, die zich achteraan in de koffiemachine naast het koffiebonenbakje bevindt. Dit betekent dat je wat verder moet reiken, en ik denk dat het handiger zou zijn als de aan-uitknop in een meer toegankelijke plek zou zitten.

Nadat hij aangezet is, verwarmt de Jura ENA 8 zichzelf en spoelt hij zijn systeem volledig, wat betekent dat je alleen verse koffie in je drankje krijgt. Het is zeker de moeite waard om een kopje onder het dispenser te plaatsen wanneer de koffiemachine zichzelf uitspoelt, anders moet je regelmatig onderkant van de machine (inclusief het maalbakje) verwijderen om het leeg te maken.

Er is een volledig kleurenscherm-controlepaneel dat je kunt gebruiken om door je koffieopties te bladeren. Je drukt op de onderste rechter- of linkerknoppen om langs de opties te scrollen en selecteert je koffie met behulp van de bovenste knoppen. Als je een espresso maakt, kun je de sterkte en lengte van het kop wijzigen, maar het staat standaard ingesteld op 40 ml tenzij je dit in het instellingenscherm aanpast.

De Jura ENA 8 is een design machine dat echt opvalt door zijn verlichte dispenser. Wanneer je een espresso of een gewone koffie maakt, wordt de drank eronder in een oranje gloed gezet om de crema te benadrukken. Het is een luxe ervaring. Dit aandacht voor het design is ook terug te vinden in de ronde waterdispenser die moeiteloos in de zijkant van de machine schuift, en in het lichte hellende voorpaneel, waardoor hij er niet al te blokkerig uitziet.

Ik heb deze machine getest met verschillende koffiebonen, van koffiespecialiteiten tot bonen uit de supermarkt. Ik kan met zekerheid zeggen dat de Jura ENA 8 de individuele smaak van elke koffie goed naar voren brengt. Mijn koffie smaakte nooit bitter of zuur, waardoor ik echt het volledige palet aan smaken kan genieten, ook van smaakvollere soorten koffie die ik via abonnement bestel.

 

Hoewel ik het af en toe leuk vind om je eigen koffiebonen te malen en te brouwen met een barista piston machine, is het onmiskenbaar dat het verwijderen van de variabelen uit het brouwproces ervoor zorgt dat je koffie steeds goed uitkomt. Vooral als je voor handgemaakte, specialistische koffiebonen gaat, is het waard om een machine te kiezen zoals de Jura ENA 8 die het beste uit je brouwsel in elke shot laat zien.

 


Melkdranken maken met de Jura ENA 8

De Jura ENA 8 heeft een buis die gebruikt kan worden om melk in de zetunit aan de voorkant van de machine te voeren, maar hiervoor zou je een container met melk nodig hebben, wat niet bepaald past bij de verfijndheid van de machine.

 

Jura leende me een melkdispenser om te proberen bij de ENA 8 waar ik heel dankbaar voor was. Het is belangrijk een glazen kop met een deksel erop waarin een rietje zit. Je sluit het metalen rietje aan op de buis via het bovenste deksel en sluit het vervolgens aan op de zijkant van de melkdispenser om je melkdranken te maken. Daarna kun je de melkdispenser verwijderen en in de koelkast plaatsen wanneer hij klaar is.

 

Voor melkdrankjes schijnt een koele, witte lamp onder de dispenser op je melk tijdens het brouwen. Je hebt de keuze uit cappuccino, macchiato, latte macchiato en flat white, die allemaal anders worden gedoseerd. Voor een macchiato krijg je eerst je geschuimde melk en daarna wordt die afgetopt met espresso die direct onder de melkschuimplooi ligt waardoor je een unieke latte macchiato finish krijgt.

 

Latte Macchiato maken met Jura ENA 8

Het Jura ENA 8 is een geweldig apparaat om cappuccino's mee te maken, met de perfecte verhouding tussen koffie en stevige melkschuim. Dit komt eruit met een fijn microschuim die consistent en langdurig is.

 

Bij de melkdrankjes had ik echter liever gezien dat Jura een manier had bedacht om de melkbuis na elke drank te spoelen. Dit is een functie die ik heb gezien in de De'Longhi Dinamica Plus, waar het melksysteem zichzelf na elk gebruik spoelt. Bij de Jura moest ik de buis onder water afspoelen om resterende melk uit de buis te verwijderen en voorkomen dat het ranzig werd.

 


Dagelijks gebruik

Tijdens het testen gedurende een paar maanden in mijn keuken, kreeg de Jura ENA 8 veel gebruik. In een huishouden waar we gemakkelijk zes koffies per dag doorkrijgen, kan ik zeggen dat we regelmatig de 1,1 liter watertank bij moesten vullen. Dit was niet zo erg omdat het makkelijk van de zijkant van de machine af te halen is, maar het lastigere taakje was de bonenvoorraad aanvullen aan de achterkant van de machine.

 

De koffie die ik meestal koop, wordt geleverd in verpakkingen van 250 g en de bonen container van de Jura ENA 8 heeft maar de helft daarvan nodig  –  125 g. Dit betekent dat we om de paar dagen moesten bijvullen, wat onder een keukenkast vandaan halen inhield en zorgvuldig moest opletten om te voorkomen dat er bonen gemorst werden. Er is ook een koker voor gemalen koffie aan de voorkant van het apparaat, met een hendel ernaast. Deze is vrij klein en toen ik decafé maakte, bleken er vaak ook bonen rondom dit gebied te liggen – wat natuurlijk schoonmaken vereiste. Dit is geen probleem als je toch niet zo vaak gemalen koffie drinkt.

 

Jura ENA 8 melding water tank bijvullen

De Jura ENA 8 herinnert je eraan om de watertank bij te vullen, de gemalen container leeg te maken en indien nodig de bonen bij te vullen. Ik merkte dat als ik een dubbele espresso maakte, dat de machine stopt na de eerste kop als het water of bonen opraakte en dan moest het opnieuw instellen voor een tweede kop. In plaats van dat het automatisch zou hervatten als er bonen toegevoegd worden.

 

Het andere probleem is dat de bonen reservoir relatief klein is. Ik moest het meerdere keren per dag legen (we drinken veel koffie, dus dit kan voor jou verschillen) en elke keer moest ik het hele voorpaneel verwijderen om bij het bakje te komen. De gehele lade is verbonden met de rest van de machine, waardoor je een flinke hoeveelheid plastic moet verplaatsen om hem schoon te maken.

 


Jura ENA 8 schoonmaken

Na elke 300 koffies, zal de Jura ENA 8 je herinneren om het te reinigen. Er zijn verschillende symbolen die aangeven dat het waterfilter vervangen moet worden, dat het melkschuim systeem een diepe reiniging nodig heeft en dat de gehele brouwinrichting schoongemaakt moet worden.

 

Om het melk brouwsysteem schoon te maken, is het heel eenvoudig. De machine stuurt je door het gehele proces en je kunt het precies volgen. Je gebruikt een pak ontkalkingstabletten en plaatst deze in een speciaal reinigingscontainer waarin vervolgens de melkbuis wordt geplaatst. Het water begint te stromen en de tabletten lossen op. Vervolgens wordt het vuile water uitgespuwd via de koffie dispenser. Dan spoelt je dit met schoon water uit.

 

Om de machine te reinigen kun je een tablet in de koker voor gemalen koffie gebruiken. Vervolgens vul je de watercontainer en laat je de machine doorspoelen. Voordat je het afdruiprek leegmaakt en het geheel afspoelt met schoon water.

 

Ontkalken is ook erg eenvoudig. Los een ontkalkingsmiddel op in het waterreservoir en start het ontkalkingsprogramma via het instellingenmenu van de machine.

 


Vergelijking met andere espressomachines

De Jura ENA 8 is een dure espressomachine die onmiskenbaar buiten het budget van veel gezinnen valt. Er zijn alternatieven, zoals de Philips 3200 Series volautomatische espresso Machine, die op eenzelfde manier werken maar tegen lagere kosten.

 

Met de Jura heb je geen kennis van barista nodig en hoef je ook niet af te rekenen met veel afwas. Deze automatische machine produceert een heerlijke espresso zonder dat er veel ruimte is om fouten te maken. Koffie liefhebbers kunnen dus op hun gemak van de beste koffie genieten zonder zich druk te hoeven maken.

 

Als je op zoek bent naar een espresso machine die geschikt is voor het maken van latte art, is de Sage the Barista Express espresso Machine een goede optie. Deze machine maalt en brouwt espresso, maar heeft ook een stoompijp om handmatig te stomen. Bovendien heeft het een stijlvol design dat beschikbaar is in een reeks keukenvriendelijke kleuren. Echter, wordt de machine alleen gedekt door een garantie van 1 jaar, wat minder is dan de 25-maanden garantie van Jura.

 


Tot Slot: Moet je de Jura ENA 8 kopen?

Jura ENA 8 Review tot slot.

De Jura ENA 8 valt mogelijk niet in ieders budget, maar het is een machine die je jarenlang kan gebruiken. Iedere ochtend genieten van vers gezette espresso of van een romige cappuccino? Dat is zeker de investering waarvan je later blij zult zijn.

 

Tijdens het testen merkte ik dat de molen en het waterreservoir, en de bonenhopper wat aan de kleine kant waren voor het niveau van koffiedrinken waar ik aan gewend ben, maar met zorgvuldige toevoegingen zoals een verwijderbaar waterreservoir was dit gemakkelijk genoeg om dagelijks mee te doen.

 

Wat me het meest heeft verrast, was het gebruiksgemak van deze machine. De koffie die ik ermee maakte, had nooit een bittere smaak, zoals vaak voorkomt bij andere machines. Iedere keer weer werd het heel stil gemalen en vervolgens luxueus in mijn beker geschonken. Het is iets wat je al snel zult gaan waarderen en voor mij is de standaard voor dagelijkse koffie genieten blijvend hoger dan ervoor.

 

Beste Deals«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.