Jura E8 Review: superautomatische espressomachine met unieke brouwfuncties

Rating: 5 sterren
1 stem
Jura E8 review

Hoewel er upgrades in technologieën voor verwarming, melk stomen en brouwen zijn, is het proces van het zetten van koffie bijna gelijk gebleven sinds de uitvinding ervan. Maar de Zwitserse merk Jura brengt vernieuwingen aan op dit gebied.

 

In deze Jura E8 review zal ik het G3 Aroma Grinder, het Pulse Extraction Process en het Intelligent Water System van de machine uitleggen die samenwerken om een ​​heerlijk kopje espresso te brouwen. Maar ik zal ook uitleggen waarom ik niet zo enthousiast ben over de constructiematerialen van de Jura E8. Het is echt één van de beste superautomatische espressomachines die ik ooit heb gebruikt.

 

Ontdek alles wat je moet weten over deze espressomachine, plus hoe het zich verhoudt tot vergelijkbare Jura koffiemachines.

 

Inhoudsopgave

1. Jura E8 productoverzicht
2. Jura E8 Overzicht van de belangrijkste kenmerken
3. Alternatieven: Jura E8 vs. S8 en Jura E8 vs. ENA8 vergelijken
4. Aanbeveling: voor wie is het bedoeld?
5. Jura E8 Review: Tot slot

Jura E8 productoverzicht

Als je op zoek bent naar een koffiemachine met bonen die een heerlijke espresso met weinig moeite voor je zal maken, raden we de Jura E8 aan. Er zijn genoeg functies om zelfs de veeleisendste koffiedrinkers tevreden te stellen, maar het is nog steeds heel gemakkelijk in gebruik.

 

Kenmerken van Jura E8:

  • Super-automatische espressomachine
  • Automatische Melkopschuimmethode
  • Kleurenscherm met LED-verlichting.
  • De Aroma G3 rvs conische molen maalt je koffiebonen met precisie tot het perfecte resultaat.
  • Pulse extraction process
  • 17 koffie-specialiteiten
  • Vulopening voor voorgemalen koffie

 

Voordelen Nadelen
Met pulse extraction haal je het maximale smaakresultaat uit koffiebonen. Een enkele boiler voor zowel het brouwproces als stomen.
Puckcontainer heeft een capaciteit van 16 pucks Vingerafdrukmagneet
Met zes maalinstellingen kun je je koffie naar wens instellen Duurder in vergelijking met vergelijkbare espressomachines van andere merken.
Groot LCD-scherm voor eenvoudig gebruik.
Werkt met de app van Jura (JOE) voor het op afstand bereiden van koffie.

De Jura E8 heeft enkele leuke features, waaronder een automatische melkopschuimer, verschillende koffierecepten, een krachtige molen en een gebruiksvriendelijk LCD-scherm (meer hierover later).

 

Om te begrijpen waar de Jura E8 machine in het Jura assortiment staat, is het belangrijk om te weten hoe Jura zijn apparatuur benoemt: elke espressomachine heeft een letter en een nummer in zijn naam.

 

De letters geven aan waar een apparaat zich bevindt in het productassortiment – van instapmodel, middenklasse tot high-end machines. A is de eerste letter van het alfabet en markeert instapmodel, en alleen de hoogwaardigste machines hebben Z in hun naam.

 

Deze espressomachine is een E-model, waardoor het in de lage tot middensegment categorie valt. Het is geen basisapparaat zonder melkopschuimmethode, zoals de Jura A1, maar het is ook geen van hun toptoestellen waar je duizenden dollars voor moet neertellen.

 

Jura heeft de E8 al enkele jaren in productie, en het espressoapparaat is in 2019 aangepast. De upgrade van 2019 kreeg de G3 aroma-molen, die twee keer zo snel is en een toename van 12% in aroma heeft vergeleken met het oudere model.

 

Andere upgrades zijn een grotere watertank, meer koffiedrinker opties en meer kleuren (chroom, piano zwart en wit).

 

Nog een belangrijke upgrade is het melksysteem dat voorzien is van de Professional Fine Foam-technologie. Er zit geen draaiknop meer op de automatische opschuimer, maar een schakelaar die je gebruikt om de textuur van het microschuim aan te passen.

 

Jura E8 Overzicht van de belangrijkste kenmerken

De Jura E8 is voorzien van veel speciale functies zoals de duurdere Jura machines, waaronder Pulse Extraction Process (P.E.P.), G3 aroma molen, intelligente melkschuimer en meer. Hier is een overzicht van hoe ze werken in de Jura E8.

 

Ontwerp en bouw

Super-automatische koffiemachines kunnen erg groot zijn, maar dat is niet bij de Jura E8. Met zijn afmetingen van 35.1 × 44.6 × 28 cm is het aanzienlijk kleiner of gelijk aan andere koffiemachines uit dezelfde categorie.

 

Ik vond het strakke uiterlijk van mijn Jura E8 – het chromegelakte model – aantrekkelijk, maar helaas was het een grote vingerafdrukmagneet, zelfs op de dubbele uitloop. Hoewel ik het chroomdesign aantrekkelijk vond, is het onmogelijk om geen vingerafdrukken achter te laten.

 

Vooraanzicht Jura E8

Zijaanzicht Jura E8

 

Bovendien waren er vaak koffievlekken en melkresten zichtbaar op de rand van de opschuimer. Uiteindelijk hield ik een doek naast het toestel en veegde het een paar keer per dag af.

 

Naast de vingerafdrukmagneet was ik erg enthousiast over de dubbele uitloop. De ene uitloop was gemaakt voor ristretto, espresso en koffie, de andere voor het bereiden van melkdranken. Ik vind het fijn dat ze allebei verstelbaar zijn, zodat ik verschillende mokken kan gebruiken.

 

Het andere dat ik leuk vond aan het ontwerp van deze machine was de 1.9 liter watertank, alhoewel hij nog groter had kunnen zijn omdat Jura E8 veel water verbruikt. 1.9 liter is niet klein, maar Jura E8 heeft zijn eigen automatische reinigingssysteem dat extra water verwijdert na elke shot.

 

Dat betekent dat het water heel snel op is, waardoor ik het vaak moest bijvullen.

 

De machine heeft een Led-scherm dat het gebruik vergemakkelijkt. Het laat je weten wanneer je de apparatuur moet schoonmaken, de gebruikte koffiepuckcontainer moet legen en begeleidt je vriendelijk door de programmafuncties. Zes knoppen komen overeen met de weergaveselecties. Ik gaf er zelfs de voorkeur aan om de knoppen te gebruiken, omdat ze minder vingerafdrukken achterlaten in vergelijking met het Lcd-scherm.

 

De bonenmaler heeft een capaciteit van 250 gram aan hele koffiebonen, dus ik kon de hele zak koffiebonen vullen. Ik hoefde me geen zorgen te maken over de versheid van de bonen, want er is een siliconendichting die goed afsluit. Er is ook een trechter voor voorgemalen koffie, wat handig is als je cafeïnevrij wilt.

 

Jura E8 bonencontainer met bypass doseerder en maalinstellingen

Het bereiden van espresso

De Jura E8 espresso-machine heeft een "Intelligent Pre-Brew Aroma System" of IPBAS. Hiermee meet de machine precies de hoeveelheid koffie die je gebruikt en doseert vervolgens automatisch de juiste hoeveelheid water, waardoor je koffie altijd over dezelfde smaak en sterkte beschikt.

 

Wanneer we het hebben over de Jura E8 espressomachine, kunnen we het Pulse Extraction Process (P.E.P) niet vergeten. De Koffiemaker gebruikt verschillende korte stoten (pulsen) om water door gemalen bonen te duwen.

 

Tijdens het extraheren kon ik zelfs een vaag pulserend geluid horen. Ik geef toe dat ik sceptisch was over hoe succesvol dit was, maar het maakte echt verschil.

 

De P.E.P. geeft de koffiebonen vooraf een verzadiging, waardoor ze uitzetten en je een betere smaakextractie hebt. Het brouwproces duurt wat langer dan bij andere koffiemachines, maar het leidt tot een dikke crema en rijke espressotextuur.

 

Al met al was de smaak heerlijk, en het had een rijk mondgevoel die veel andere automatische espressomachines niet kunnen produceren.

 

De machine spoelt zichzelf automatisch met heet water voor elke kop koffie die hij maakt. Hierdoor wordt voorkomen dat koffiedrab in je espresso terechtkomt, en tegelijkertijd wordt de groepskop verwarmd, waardoor de temperatuur constant blijft.

 

Met de Jura E8 heb je maar één thermoblock verwarmingssysteem, wat betekent dat het even duurt voordat je kunt switchen tussen stoom en brouwen. Het duurt niet te lang, maar het zou beter zijn als de machine twee warmtebronnen had gezien de prijs.

 

De Jura E8 maakt gebruik van de AromaG3-molen. In één maling kunnen tot 16g bonen worden vermalen, wat meer is dan bij andere espressomachines en gelijk staat aan wat commerciële koffiemachines gebruiken. Dit betekent ook dat je na één maalcyclus een dubbele espresso of zelfs twee koppen koffie kunt zetten, wat niet mogelijk is met standaard espressomachines.

 

Deze molen heeft keramische messen die de warmte afgeven die wordt gecreëerd tijdens het malen, dus er is geen over-extractie of bittere espresso.

 

Je hoeft de bonenmolen niet te openen om toegang tot de molen te krijgen, wat bijna bij elke andere superautomatische espressomachine is waar ik mee heb gewerkt.

In plaats daarvan heeft het een draaiknop met een flapje dat op zijn plaats blijft zitten. De molen van de Jura E8 heeft maar zes instellingen, wat aan de lage kant is, maar ik had geen problemen om de instelling te vinden die bij mij paste.

 

Hieronder staat meer informatie over de belangrijkste technologieën van Jura:

 

Drinkmogelijkheden

Jura E8 biedt maar liefst 17 drankopties. Deze omvatten onder andere espresso, dubbele espresso, koffie, dubbele koffie, cappuccino, dubbele cappuccino, cafe barista, Americano, doppio, cortado, macchiato, latte macchiato met extra shot, flat white met extra shot, melkschuim en heet water.

Drankopties op de Jura E8

 

Maak koffie met tweemaal drukken op de knop of verwarm en schuim melk met een simpele druk. De melk-uitloop kan ook worden gebruikt als heetwaterdispenser voor thee en Americano.

 

Melk Opschuimen

De melkopschuimer van Jura E8 is automatisch en maakt gebruik van de Professional Fine Foam-technologie zoals Jura het noemt. Het Jura-apparaat heeft twee kamers: een om de melk te verdunnen en een tweede waar de melk opnieuw geschuimd wordt. De tweede kamer duwt elke bubbel aan, zodat je een controleerbare en consistente schuimlaag krijgt.

 

Het melkschuim en espresso worden samen uit het melkuitgang en een extra uitloop gegoten, zodat je geen kopje hoeft te verplaatsen bij het maken van melkgebaseerde espressodranken.

 

Met de centrale uitgifte worden alleen koffie zonder melk verstrekt. Dit betekent ook dat je twee espresso's tegelijkertijd kunt zetten, maar geen twee drankjes met melk.

 

Jura gebruikt een flexibele siliconen slang om melk te kloppen. Je moet aan een uiteinde de melkschuimer en het andere uiteinde aan de melkkan bevestigen.

 

Melkschuimer en melkkan bevestiging

Je moet aan een uiteinde de melkschuimer en het andere uiteinde aan de melkkan bevestigen.

 

Na verloop van tijd was ik het beu om de melkcontainer van Jura te gebruiken en stopte ik het andere uiteinde van de slang rechtstreeks in onze melkkan. Ik geef toe dat dit een luie manier is, maar het betekende ook dat er geen melkoverblijfselen of rommel achter bleef. De slang trekt de melk aan, stoomt en schuimt deze op en giet direct in je mok. De melkschuimer creëert rijke, dichte schuim.

 

Jura biedt ook aparte thermisch geïsoleerde containers met ingebouwde koeling. Je hebt deze waarschijnlijk niet nodig, maar ze kunnen handig zijn als je je melk koud wilt houden zonder hem in de koelkast te stoppen.

 

Bij de oudere versie van de E8 zat er een draaiknop op de melkopschuimer om de textuur aan te passen voor elke drank. Tijdens de update heeft Jura deze functie verwijderd. Toch kun je de texturen die je nodig hebt krijgen door het juiste drankmenu te selecteren, waarbij een Flat White je de soepelste microschuim geeft, terwijl bij een cappuccino de textuur het luchtigst is.

 

Drankmenu voor melkopschuim textuur

Drankmenu voor melkopschuim textuur

Makkelijk te gebruiken

Met de Jura E8 heb je geen moeite meer om zo veel mogelijk controle en aanpassingsmogelijkheden te verkrijgen, het is bijzonder gemakkelijk in gebruik.

 

Je kunt kiezen uit 8 verschillende koffie-intensiteiten, variërend van een 5g-portie tot een 16g-portie. Je kunt de maalgrootte, brouwtemperatuur en melk- en koffiehoeveelheden aanpassen voor melkbases drankjes.

 

Je kunt zelfs het interval bepalen tussen het gieten van de melk voor een latte en cappuccino en het toevoegen van espresso. Hoe langer je wacht tussen het gieten van de melk en het espresso, des te droger de schuimlaag.

 

Aanpassen van de instellingen is makkelijk: houd de brouwknop ingedrukt en wacht tot het bericht ‘genoeg koffie’ verschijnt. Druk daarna op elke knop om je instelling op te slaan. Je hebt nog meer mogelijkheden met het Lcd-scherm; je kunt zelfs een aanpassing doen voor of tijdens het brouwproces.

 

Jura E8 heeft een LCD-scherm met knoppen om opties te kiezen

Jura E8 heeft een Lcd-scherm met knoppen om opties te kiezen

 

Met de Jura E8 koffiemachine is het simpel om je favoriete drankjes te bereiden volgens je exacte voorkeuren. Het is door een simpele druk op een knop mogelijk gemaakt en gemakkelijk te programmeren.

 

Met de Smart Connect wireless attachment is het heel gemakkelijk om een espresso te maken. Download de Jura-app op je mobiele apparaat en sluit hem aan op de espressomachine. Pas het aan naar je voorkeur en zet bijpassende koffie met als enige vereiste dat je Bluetooth-verbinding activeert.

 

Het klinkt allemaal leuk dat weet ik. Maar eerlijk gezegd ben ik niet zeker hoe nuttig het is geweest. Ik heb het in werkelijkheid maar weinig gebruikt. Alleen wanneer ik wakker word en mijn koffie al klaar staat als ik klaar ben met mijn ochtendroutine.

 

De app is erg handig. Je kunt je persoonlijke koffie-instellingen opslaan en iedere naam en afbeelding geven die je wilt, zodat je je favoriete drankje snel en gemakkelijk 's ochtends kunt vinden.

 

Reiniging en onderhoud

Een koffiemachine van Jura reinigt automatisch elke keer als je het aan- en uitzet. Gelukkig heeft het een grote opslagplaats waar het water in wordt opgevangen.

 

Met de koffiemachine kun je ook reinigingstabletten gebruiken. Na ongeveer 200 dranken moet je een tablet in het spoelbakje plaatsen. De E8 zal het hete water afgeven, waardoor de tablet wordt opgelost en via de melkbuis wordt opgenomen. Op deze manier zorg je ervoor dat je machine elke dag zo goed als nieuw is. Een nadeel is dat er veel water snel verbruikt wordt.

 

Een van de moeilijkste delen van het schoonmaken is de vaste brouwgroep. Er blijven altijd wat koffiedrab restanten achter in de brouwgroep, wat kan interfereren met de smaak van je espresso en bacteriën kan veroorzaken. Helaas is het onmogelijk om de brouwgroep van E8 los te halen en onder water te spoelen.

 

Na elke gebruik hebben de espressomachine en melkschuimer een spoel- en reinigingsfunctie nodig. Je kunt de machine zo instellen dat deze je eraan herinnert om te beginnen met het spoelen als je bang bent dat je het zult vergeten.

 

Er kan melk in de slang blijven zitten en klonteren, dus je moet de slang losdraaien en in de vaatwasser doen. Je kunt ook een slang in de bak plaatsen waarin je eerder 250 ml reinigingsmiddel hebt gegoten. Plaats een ander bakje onder het opschuimmondstuk om het afvalwater op te vangen en de reinigingscyclus uit te voeren.

 

Jura ontwierp hun Intelligent Water System, waarmee je nooit meer hoeft te ontkalken. Hun espressomachines gebruiken filters met RFID-tags die kalkaanslag en andere stoffen filteren, ongeacht de hardheid van je water.

 

Jura E8 ontkalking

Jura E8 Ontkalking

Melksysteem reinigingsknop

Melksysteem reinigingsknop

 

Als je Jura-filters gebruikt, hoef je de machine niet te ontkalken. Maar als dat nodig is, laat de machine je weten wanneer het tijd is om te ontkalken – het duurt ongeveer 40 minuten. Zorg dus dat je dit doet als je de Jura-espressomachine niet gebruikt.

 

Tot slot moet je de lekbak en het opvangbak regelmatig legen. Je hoeft het niet elke dag te doen, maar om de paar dagen is voldoende.

Als je kiest voor Jura, moet je wel hun reinigingsoplossingen en filters gebruiken, maar je hebt dan wel een machine die jarenlang meegaat.

 

Waarde

Jura E8 is a een high-end koffieautomaat met een bijbehorend prijskaartje. Maar naar mijn mening is dat meer dan terecht; het apparaat ziet er stijlvol uit en bevat innovatieve technologieën zoals P.E.P, het Intelligent Water System en Professional Fine Foam.

 

Het belangrijkste is dat het smaakvolle espresso maakt die beter is dan andere superautomatische espressomachines die ik heb geprobeerd.

 

Daarnaast biedt het een indrukwekkende selectie drankjes, programmeerbare instellingen, intuïtieve bediening en automatische schoonmaakprogramma's, waardoor gebruik gemakkelijk wordt.

 

Deze koffiemachine is van Zwitserse makelij waar je op kunt vertrouwen, wat de aanzienlijke prijs meer dan waard maakt. Je krijgt de geavanceerdste Jura-technologie die in de duurste machines te vinden is, maar voor een lager prijskaartje.

 

Als je een krap budget hebt, zijn er andere redelijk goedkope opties beschikbaar. Bovendien is er ook altijd de optie om een 2e-hands apparaat te kopen voor een lagere prijs.

 

Voordat je besluit om een aankoop te doen, controleer dan altijd de prijzen bij meerdere verkopers, want zelfs een verschil van 5-10% kan heel veel uitmaken bij zo'n dure aankoop.


Alternatieven: Jura E8 vs. S8 en Jura E8 vs. ENA8 vergelijken

Veel mensen twijfelen of ze de Jura E8 of de ENA8 moeten kiezen. Beide machines hebben een vergelijkbaar prijsniveau, maar hun watervoorziening verschilt sterk. De E8 heeft een grotere tank met 1.9 liter, terwijl de ENA8 1.1 liter heeft. Hoewel de tank van de laatste slanker en modieuzer is, zal dit geen invloed hebben op hoe goed hij functioneert.

 

Een ander onderdeel dat aanzienlijk kleiner is op de ENA8 is het Koffie bonen reservoir  –  100 gram in vergelijking met 250 gram op de E8.

 

E8 en ENA8 hebben enkele verschillen, waaronder het aantal tuiten. E8 heeft er twee, waardoor je twee drankjes tegelijk kunt maken; bij ENA8 is dit helaas niet mogelijk. Ook zijn er verschillen in het aantal drankjes dat je kunt bereiden; E8 kan 17 bereiden terwijl je met ENA8 maximaal 10 drankjes tegelijk maakt.

 

Al met al is ENA8 een kleiner apparaat en is het een goede optie als je een compactere apparaat wilt.

 

De machine S8 is vergelijkbaar met de E8. Beide apparaten hebben een P.E.P-extractieproces, een voor gemalen bypass, programmeerbare dranken, een automatisch schoonmaaksysteem en een fijn-schuimer melkschuimer. De bonen trechter en watertank capaciteit zijn hetzelfde  –  280 gram en 1.9 liter.

 

De grootste verschillen zitten in het display. De S8 heeft een groter kleurenscherm, terwijl de E8 een TFT-scherm en knoppen heeft.

 

S8 is iets geavanceerder dan de E8 omdat het 10 koffiesterktes heeft in plaats van 8 en 3 temperatuurinstellingen in plaats van 2.

 

Qua brouwproces zijn er geen verschillen tussen de twee apparaten. E8 is een betaalbaar apparaat in vergelijking met S8, terwijl S8 er meer luxueus uitziet dankzij het aanraakscherm.

 

ENA8 E8 S8
Watertank 1.1 liter 1.9 liter 1.9 liter
Koffie bonen reservoir 100 gram 250 gram 280 gram
Drank opties 10 17 15
Display TFT-kleurendisplay TFT-kleurendisplay 4''3 touchscreen
Molen Aroma G3 molen met 5 standen Aroma G3 molen met 6 standen Aroma G3 molen met 7 standen
Melk opschuimer Automatische uitloop voor fijn schuim Automatische uitloop voor fijn schuim Automatische uitloop voor fijn schuim
Reiniging Zelfreinigend mechanisme Zelfreinigend mechanisme Filterdetectiesysteem
App Ja Ja Ja
Afmetingen 32.3 × 44.5 × 27.1 cm 35.1 × 44.6 × 28 cm 34.8 × 44.4 × 28 cm
Gewicht 9.4 kilo 9.6 kilo 10 kilo

Aanbeveling: voor wie is het bedoeld?

Als je op zoek bent naar een automatische espressomachine van hoge kwaliteit in het middensegment, dan is de Jura E8 een goede optie.

 

Als eenvoudig gebruik en drinkinstellingen belangrijk zijn voor je, is de Jura E8 een goede optie. Het heeft een Lcd-scherm met alle beschikbare drankjes, dus als je een knop indrukt krijg je jouw gekozen drankje. Je kunt ook de maalgraad, koffie volume, temperatuur en schuimniveaus instellen, zodat de drank precies is zoals jij het wilt.

 

Jura E8

De Jura E8 is een uitstekende keuze voor een premium espressoapparaat. Met de Aroma G3-molen en het Pulse Extraction Process garandeert het consistent espresso. Er zijn 17 drankopties om uit te kiezen. Het apparaat is stil, gemakkelijk te gebruiken en onderhoudsarm.

 

Als je op zoek bent naar een machine die automatisch een geweldige espresso en melkdranken bereidt, die ook nog eens makkelijk in gebruik is, dan zul je de Jura E8 fantastisch vinden.

 


Jura E8 Review: Tot Slot

De Jura E8 is een koffieapparaat dat koffiedrinken tot 17 stuks kan maken. Van basis espresso tot melkgebaseerde dranken, alles is mogelijk. Met twee koffietuiten, programmeerbare instellingen en innovatieve technologie van Jura is de prijs hoog, maar dan heb je ook wel wat. Deze super- automatische machine maakt drankjes met slechts één druk op de knop en zelfs reinigingsmiddelen helpen je bij het gehele proces. Met de Jura E8 zit je zeker goed!

 

Mocht je op zoek zijn naar een andere optie, heb je de Jura S8. We hebben een vergelijking gemaakt met de E8, maar bekijk ook onze volledige Jura S8 review, zodat je kunt bepalen wat voor jou de beste keuze is.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.