Rating: 5 sterren
1 stem

Philips is een gevestigde naam in de niche van huisapparatuur, maar hoe goed zijn hun espressomachines, specifiek de Philips 3200 LatteGo?

 

Afgelopen jaar heb ik verschillende automatische espressomachines getest, van DeLonghi tot Jura, maar besloot om toch voor Philips te kiezen. Ik was meteen verliefd op het LatteGo-systeem, de intuïtieve display en het gemakkelijke onderhoud. Er waren echter wel bepaalde dingen aan de Philips 3200 die ik niet zo leuk vond, zoals de flimsy melkcontainerdeksel en de zwakke espresso-shots.

 

In mijn review van de Philips 3200 LatteGo leg ik alle functies uit om je een goed beeld te geven. Ik zal alles bespreken wat ik leuk vond, maar ook wat er volgens mij verbeterd kan worden. Bovendien geef ik tips om optimaal gebruik te maken van de machine en vergelijkbaar apparaten als alternatief. Ook vertel ik graag wie het beste bij deze automatische koffiemachine past.

 

Onze beoordeling en snel overzicht

Moet je de Philips 3200 LatteGo aanschaffen? Ja! Het is een super geautomatiseerde espresso-machine die het bankrekening niet zal uitputten, makkelijk schoon te maken is en verschillende espresso dranken maakt.

 

Philips LatteGo 3200 series

Philips LatteGo 3200 | Specificaties

 • Afmetingen: 43.3 H × 37.1 L × 24.6 B cm
 • Gewicht: 8 kilo
 • Volautomatische melkopschuimer
 • Eenvoudig schoon te maken en te onderhouden: met het AquaClean-waterfilter kun je tot 5.000 koppen zetten voordat je hoeft te ontkalken.
 • Zet vijf koffiedranken en heet water
 • Intuïtieve Touch Display stelt je in staat om naar wens aan te passen: aromasterkte, koffiehoeveelheid en melkschuim.
 • Keramische molen met 12 standen
 • Temperatuur: drie verschillende temperatuurinstellingen

 

Philips 3200 LatteGo Beoordeling
Totaal 8.9
Design & functionaliteit 9.5
Espresso Kwaliteit & Brouwsysteem 6.5
Makkelijk te gebruiken 9.5
Melk Opschuimen 10
Waarde 9

Met de Philips 3200 krijg je met slechts één druk op de knop zowel melkschuim als geschuimde melk. Dankzij de volledig automatische melkopschuimer hoef je geen moeite meer te doen om het perfect te kunnen maken.

 

Schoonmaken en het onderhouden van de Philips 3200 is gemakkelijk dankzij elementen die aan de voorkant en aan de zijkanten van de machine te verwijderen zijn. Deze machine heeft ook een AquaClean-filter dat na 5000 koppen ontkalkt moet worden. Dit betekent dat je bijna vijf jaar geen ontkalking nodig hebt, zelfs niet als je elke dag drie koppen koffie drinkt! Je zult moeite hebben om een andere machine in dit bereik te vinden met deze functie.

 

Ten slotte kun je met deze machine vijf verschillende Espressodrankjes brouwen en heet water afgeven. Daarnaast kan je instellingen aanpassen voor sterkte, volume en melkschuim.

 

Voordelen Nadelen
Met het LatteGo-systeem kun je rijk en vol melkschuim maken voor cappuccino's en het is ook nog heel eenvoudig schoon te maken. Espresso shots zijn vaak zwak.
Ingeprogrammeerde opties voor vijf drankjes plus heet water De molen en LatteGo-systeem is luidruchtig
Eenvoudige onderhoud met verwijderbare onderdelen De lekbak vult zich snel door de eerste spoeling.
Met het AquaClean-systeem hoef je slechts om de 5.000 koppen te ontkalken.
Mooi design

Opfriscursus over de verschillende soorten espressomachines

Met semi-automatische koffiemachines heb je veel meer controle over het espresso-bereidingsproces. Je kunt bijvoorbeeld de duur van het brouwen, dosering en volume instellen. Kort gezegd bepaal je zo zelf hoe een espresso smaakt. Maar dat wil niet zeggen dat er geen werk aan de winkel is: je moet de koffie malen, tamping doen en de portafilter vullen. Om het goed te doen, heb je een stukje oefening nodig (wat zelfs kan uitgroeien tot een hobby!).

 

Met een superautomatische espressomachine hoef je minder in te grijpen om koffie te bereiden. Deze volautomatische koffiemachines hebben voorgeprogrammeerde opties, zodat je alleen de koffiebonen hoeft te laden en op een knop kunt drukken. Het apparaat zal vervolgens je koffiedranken brouwen. Als je wilt dat de machine het grootste deel of alle werk voor je doet, ga dan voor een superautomatische espresso-machine. Maar semi-automaten kunnen een meer gedetailleerd drankje maken en tenderen doorgaans goedkoper te zijn.

 

Het echte compromis gaat erover hoeveel moeite je wilt steken in een semi-automatische machine voor betere resultaten, in vergelijking met de hogere prijs en gemak van een super-automatische. De Philips 3200 vindt hierin de juiste balans met hoge kwaliteit, gebruiksgemak en een redelijke prijs, wat is waarom ik voor deze machine kies.

 


Philips 3200 LatteGo functie detail

Hier is een volledig overzicht van alle functies van de Philips 3200 LatteGo. 

Ontwerp

De Philips Latte Go heeft een modern ontwerp met plastic constructie en chroom accenten – de voorkant is bekleed met roestvrijstalen folie.

Philips 3200 LatteGo afmetingen

Hoewel het er wat gedateerd uitziet, is deze espresso maker met zijn afmetingen van 24.6  × 37.1 × 43.3 cm en 8 kilo niet te groot, maar ook niet zo licht dat je het gemakkelijk kan oppakken. Dat gezegd hebbende, ik kon de machine stevig onder mijn keukenkast opslaan. Ik vond het handig dat de watertank aan de voorkant op de rechterkant van het toestel zit, waardoor ik niet telkens als ik meer water moest toevoegen naar achter hoefde te kijken of mijn machine te verplaatsen.

 

Handig aan de locatie van de watertank is dat je niet steeds het espressoapparaat hoeft te verplaatsen om het opnieuw te vullen. De tank heeft een inhoud van 1.8 liter en bevindt zich aan de voorkant, aan de rechterkant van de machine.

 

Bovenaan is het bonenreservoir en molen geplaatst. Het reservoir kan 275 gram koffiebonen bevatten.

 

Philips heeft een goede klus geklaard met het deksel dat is voorzien van een rubberen afsluiting en opaalachtige kleur om lucht en zonlicht tegen te houden wanneer het gesloten is.

 

Aroma afdichting van het bonenreservoir

Philips espresso machines hebben ook een bypassdoseerder voor gemalen koffie, die je voor het koffie bonenreservoir kunt vinden. Deze is vaak handig als je decafeïne wilt, wanneer het reservoir vol is.

 

De display viel me echt in de smaak. Er zijn knoppen die knipperen als je moet weten dat het tijd om het waterreservoir bij te vullen, de filter te vervangen of als er een andere fout optreedt. Daar komen we later op terug...

 

Een van mijn favoriete ontwerpeigenschappen is de verstelbare koffieuitloop. Ik heb al een aantal koffiemachines gebruikt waarbij mijn glas er niet in paste, of de uitloop te kort was en er overal drank omheen spatte. De Philips 3200 heeft een verstelbare uitloop, zodat ik hem kan verlagen en verhogen afhankelijk van het type drank dat ik maak. Hij kan variëren van een espressoshot glas tot een grote beker, en ik ben blij om te melden dat er met deze uitloop geen spatten zijn.

 

LatteGo-melksysteem

Als je op zoek bent naar een eenvoudige manier om melkschuim te maken, is de LatteGo melksysteem uitgebracht door Philips 3200 machine een geweldige optie. Het systeem is volledig automatisch, wat betekent dat je met een druk op de knop heerlijk gemaakt melkschuim krijgt.

 

Met het LatteGo Systeem kun je makkelijk melk toevoegen aan de machine. Je hoeft alleen maar de plastic container met melk te vullen en deze op de machine te bevestigen. De opschuimer mixt melk en lucht op hoge snelheid in de opschuimkamer. Wanneer dit is voltooid, geeft de machine een laag van melkschuim in je kopje.

 

Melkopschuimer latteGO

Het melkreservoir is eenvoudig te verwijderen


Wat me het meest aan LatteGo opvalt, is hoe simpel het is. Er zijn twee onderdelen die je makkelijk aan de machine kunt bevestigen. Ik vind het fijn dat de houder het aantal milliliters vermeld, waarmee je heel precies kan zien hoeveel melk je moet gieten. Je hoeft geen maatbekers te gebruiken waar melk zich kan ophopen en bederven. Ik moet toegeven dat ik er wel schuldig aan ben om het stoompijpje niet regelmatig schoon te maken, met als resultaat een afzetting van melk in het binnenste. Dit gebeurt gelukkig niet bij Philips 3200 LatteGo – het compartiment is volledig los te maken, waardoor je hem snel onder water kunt afspoelen.

 

Philips LatteGo 3200 melk wordt in het kopje geschonken

Philips belooft dat de machine melk zonder spatten in je koffiekopje kan schenken. Dit is inderdaad waar, als je het kopje precies parallel met het stoompijpje plaatst. Toen ik het voor het eerst gebruikte, had ik mijn kopje echter te ver naar achteren gezet en was er helft van de melk buiten mijn drankje geëindigd.

 

Wat ik minder vond aan de LatteGo container was het deksel. Het rust op het melkreservoir zonder scharnier om het te beveiligen, dus het kan fragiel zijn. Meestal hield ik het melkreservoir in de koelkast en haalde het eruit als ik geschuimde melk wilde, en stootte het deksel bijna elke keer af.

 

Een nadeel van het LatteGo-systeem is dat het alleen erg romige en dikke schuim creëert. Hoeveel melk ik ook gebruikte, ik kreeg consistent dik schuim. Dat is goed voor het maken van een lekkere cappuccino.

 

Philips 3200 LatteGo Latte gemaakt

De melkopschuimer creëert echter geen microschuim voor dranken op basis van melk en je kunt natuurlijk geen latte art maken met de automatische functie. Voor een dunner schuim heb je een handmatig stoompijpje nodig, zoals bij de modellen Sage Barista of Sage Bambino.


Espresso-kwaliteit

Een nadeel van de Philips 3200 is dat de espresso meestal wat zwakker uitkomt. Je zult merken dat er enige crema in je shots zit, maar niet veel. Ik heb dezelfde bonen geprobeerd in de Philips en een semi-automaat en krijg wat waterige espresso met de Philips.

 

Philips 3200 LatteGo

Espresso van de Philips serie ep324670

 

Philips espresso shots worden te snel gemaakt, meestal duurt het zo'n 30 seconden om een espresso shot te maken en Philips doet dat in 15 seconden. De oorzaak hiervan is de filtermand (waarin de koffie in de machine zit), die grote gaten heeft waardoor het water te snel kan stromen. De meeste filtermanden hebben kleine gaten die weerstand bieden en leiden tot een volledige extractie van koffie-olie, wat espresso zo sterk en vol maakt. Dat krijg je met de Philips niet geheel.

 

Filtermand van de Philips 3200 LatteGo

De gaten in de filtermand zijn te groot en bieden niet genoeg weerstand om de koffieoliën te extraheren.

 

Om je espressoskwaliteit aanzienlijk te verbeteren, heb ik 3 tips gevonden:

 • Gebruik een fijnere maalschaal. Voor het beste resultaat stel ik de koffiemolen in op instelling 3-4 (draai de knop tegen de wijzers van de klok in, in het voorraadvak).
 • Verhoog de watertemperatuur. Wanneer de machine uitgeschakeld is, houd je de knop voor drankgrootte ingedrukt. Kies voor het hoge of maximale instelling voor een betere werking.
 • Om de koffie sterker te maken, is het belangrijk om de aromasterkte optie hoger in te stellen dan het koffievolume, voor een hoger verhoudingspercentage van koffie en water en een robuustere smaak.

 

Als je deze veranderingen toepast, zal je espressokoffie veranderen van 50% naar 80%. Het is nog steeds niet 100%, maar dat hoort bij het gebruik van een automaat. Het juiste maalniveau en de juiste watertemperatuur zijn heel belangrijk voor goede espresso, en het goede is dat je dit gemakkelijk kunt aanpassen met Philips.

 

Een van de dingen die ik leuk vond aan de Philips 3200 LatteGo, is dat de dubbele shot een echte dubbele shot is, geen dubbele longshot. De machine brouwt twee aparte espressos in plaats van tweemaal zoveel water te gebruiken voor hetzelfde koffiebonenmengsel. De meeste machines doen het laatste en verbranden zo de koffie.

 

Keramische molen

De Philips 3200 LatteGo heeft een keramische platte molen met 12 maal groottes. Het is niet zo fijn als de Barista Pro, maar je kunt het instellen met koffiebonen van verschillende grofheden. Volgens Philips kan hun keramische molen tot 20.000 koppen brouwen.

 

100% keramische molens voor duurzame prestaties

Keramische platte maalmolen in de Philips 3200 LatteGo

 

Er is veel discussie over het gebruik van platte of kegelvormige malingen en keramische of stalen molenstenen. Platte keramische malingen hebben een betere reputatie en worden meestal aangetroffen op duurdere espresso-apparaten.

 

De Philips 3200-serie koffiemolen met keramische maalschijven is uiterst precies en heeft 12 standen om de juiste maalgraad in te stellen. Met de Philips 3200 LatteGo maak je echt indruk door een keramische molen toe te voegen aan je vol automatische espressomachine.

 


Let op: verander de maalsetting alleen als de machine aan staat, anders blokkeert het maalwerk. Philips beveelt ook aan om de instellingen voor de eerste 100 tot 150 kopjes niet te wijzigen. Ik volgde laatstgenoemde regel zonder problemen. Verder is het belangrijk te onthouden dat naar links draaien = fijner en naar rechts = grover.


De molen heeft een minpuntje: hij is luidruchtig. Platte molenstenen zijn gewoonlijk al luid, maar dit is merkbaar harder dan andere superautomatische espressoapparaten. Het zal je zeker wakker schudden 's ochtends wanneer je espresso aan het maken bent.

 

Wanneer je gemalen koffiebonen gebruikt, is er naast de algemene maler ook een stortkoker(of bypass doser) boven op de machine. Hier kun je voorgemalen koffie in plaats van je eigen bonen gebruiken.

 


Weergavepaneel en drankopties

Met het Philips 3200 LatteGo-systeem kun je genieten van een keuze uit vijf koffiedranken: espresso, cappuccino, latte macchiato, Americano en zwarte koffie. Technisch gezien zegt Philips zes drankjes omdat je ook heet water uit het LatteGo-systeem kan tappen. Het frontpaneel geeft toegang tot deze selectie dranken.

 

Philips 3200 LatteGo display

Philips 3200 LatteGo touchdisplay

 

Het bedieningspaneel is net zo gebruiksvriendelijk als het eruitziet, en vanuit het voorpaneel kun je ook dubbele espresso, Americano of gewoon koffie zetten. De Philips 3200 kan twee dranken achter elkaar bereiden.

 

Met de opties voor sterkte, volume en melkschuim kun je precies de drank aanpassen die bij jouw smaak past. Ik vind het fijn dat er drie instellingen zijn voor elk van deze opties, omdat espresso een gedetailleerd drankje is en je wil dat het perfect bij je bonen en smaak past. Zoals ik al zei raad ik aan om ristrettos met een groter koffie-waterverhouding te maken door een grotere sterkere dan volume optie te kiezen.

 


AquaClean-filter

De Philips 3200 LatteGo koffiezetmachine heeft een AquaClean-filter. Volgens het bedrijf hoef je de machine niet ontkalken voor zo'n 5.000 koppen. Dat betekent dat je dagelijks meerdere koffiedranken kunt brouwen en de machine alleen om de paar jaar moet ontkalken.

 

Ontkalken Philips 3200 LatteGo

Let op: je moet het AquaClean-filter elke 50 tanks vervangen, of ongeveer elke drie maanden. Je weet dat het tijd is om het filter te vervangen als de lamp van het filter van blauw naar oranje knippert.

 

De AquaClean-systeem is een enorm praktische mogelijkheid en een ander voordeel van de Philips 3200 LatteGo. Meeste espresso machines hebben regelmatig ontkalking nodig anders werkt de machine niet meer. Dit maakt het systeem van AquaClean een echte tijdbesparing.

 


Temperatuurregeling

Met de Philips 3200 LatteGo kun je aangeven hoe heet je koffie wil met behulp van drie temperatuurinstellingen. Zo maak je altijd precies de koffie die je lekker vindt.

 

Hoewel deze optie wat verborgen is, is het erg belangrijk om je espresso te verbeteren. Om het gemakkelijker voor je te maken, laten we zien hoe je de temperatuur kunt aanpassen:

 

 1. Druk op de aan/uit-knop om de machine uit te schakelen.
 2. Terwijl de Philips 3200 LatteGo uitgeschakeld is, houd je de koffiehoeveelheid knop ingedrukt.
 3. Wanneer de lichten aan zijn, druk op het pictogram en selecteer de normale, hoge of maximale temperatuur.
 4. Druk op de stop/start knop
 5. Druk op de aan/uit-knop om de machine weer aan te zetten.

 


Philips 3200 LatteGo-installatie

Het instellen van de Philips 3200 LatteGo kan een verscheidenheid aan informatiebronnen vergen om je op gang te krijgen. Ik heb veel gebruik gemaakt van de YouTube-video's van Philips, omdat de handleiding erg foto-intensief was. Gelukkig wordt het gebruik ervan eenvoudiger naarmate je meer vertrouwd raakt met de machine en is het vrij intuïtief.

 

De eerste stappen zijn het spoelen van de machine, het activeren van de AquaClean filter en het testen van de waterhardheid. Je kunt een teststrip gebruiken om de waterhardheid te bepalen en je resultaten in te voeren. Hoe hard je water is, bepaalt hoe vaak je moet ontvetten (harder water = frequenter oplossing), maar met de AquaClean filter is het erg zeldzaam.

 

Wanneer je de machine start, duurt het twee minuten om op te warmen. De machine zal een automatisch spoelprogramma uitvoeren. Je zult weten dat hij klaar is voor gebruik wanneer alle drankpictogrammen oplichten.

 


Reiniging en onderhoud

Met de Philips 3200 LatteGo heb je een eenvoudig schoonmaakproces, omdat deze veel losse onderdelen heeft die gemakkelijk verwijderbaar zijn.

 

 • Brouwunit – De losse koffiegroep is te bereiken via een deur aan de achterkant van de watertank. Spoel eens per week om overtollige koffie te verwijderen.
 • De druppelbak heeft een indicatie die aangeeft dat deze geleegd moet worden. Echter, als de indicator het zegt, is de bak al behoorlijk vol.
 • Een gebruikte koffiedrabverzamelaar – Trekken samen met het druppel bak uit en kan 12 porties bevatten.
 • Een grote watertank – voorzien van een frontlader, maakt het makkelijker om de tank bij te vullen en de aquaclean filter te vervangen.
 • Het LatteGo melksysteem bestaat uit slechts twee delen – een container en een deksel – en is na elk gebruik onder stromend water af te spoelen.

 

Met de Philips 3200 LatteGo heb je weinig werk aan schoonmaken. Veel onderdelen, zoals het koffiedikreservoir, de LatteGo melksysteem en het koffiedikbak, zijn zelfs vaatwasserbestendig.

 

Philips 3200 LatteGo verwijderbare onderdelen

De zetkop is eenvoudig vanaf de zijkant te verwijderen en maakt de Philips-modellen gemakkelijk in onderhoud.

 

Onderhouden is net zo makkelijk. Gewoon even afnemen met een vochtige doek.

Goed onderhoud is noodzakelijk om de machine in optimale conditie te houden. Breng elke twee maanden smeermiddel aan op de brouwunit. Ik vind het fijn dat Philips een tube smeermiddel meelevert met de 3200 LatteGo, waardoor je alles krijgt wat je nodig hebt.

 


Waarde en aanbeveling

De Philips 3200 LatteGo is een super-automatische espresso machine die, gezien het prijskaartje, bijzonder toegankelijk is. Andere super-automatische modellen kosten twee tot drie maal zoveel.

 

Als je elke dag naar een koffiebar gaat voor een latte of cappuccino, dan is dit echt waar voor je geld. Philips maakt heerlijke melkspecialiteiten met weinig moeite en onderhoud, wat een groot pluspunt is.

 

Als je het rijkste espresso-extract nodig hebt, zijn er betere opties beschikbaar, omdat de espresso zelf een beetje te dun is.

 

In de lange run is het een goede investering die je jarenlang kunt genieten van lekkere koffie. Daarnaast bespaar je ook geld, want je hoeft niet elke dag naar de coffeeshop te rennen voor je cafeïne-shot.

 


Vergelijking van philips koffiemachines

Philips heeft een lijn espressomachines, waarbij de functionaliteit toeneemt naarmate het aantal modellen hoger is. De grootste verschillen tussen modellen zijn het aantal drankopties en kwaliteit van het display. Het melkschuimsysteem, verwarmingelement en molen zijn hetzelfde en meestal kun je modellen met en zonder het LatteGo-systeem vinden.

 

Vergelijking van de Philips koffiemachines

Persoonlijk gezien vind ik de Philips 3200 en 4300 het best, omdat je de optie latte macchiato krijgt en ook de mogelijkheid om het melkgehalten aan te passen. De 4300 is een leuke upgrade met extra drankopties en een intuïtievere display. We hebben ook geschreven over de high-end Philips 5400 met een meer gedetailleerde vergelijkingstabel in dit artikel hier.

 


Philips 3200 LatteGo: Tot slot

Als je een echte koffieliefhebber bent, zal de Philips 3200 je niet teleurstellen. In de machine kun je eenvoudig espresso, Americano, latte macchiato, cappuccino en gewoon koffie bereiden. De kwaliteit blijft bij elke kop identiek: perfect!

 


Philips 3200 LatteGo

Conclusie: De Philips 3200 LatteGo is een perfecte starter super automatische espresso machine.

 • Vijf opties voor espressodranken met een helder verlichte display.
 • Temperaturen, aroma, koffievolume en melkschuim zijn allemaal instelbare opties.
 • Met de LatteGo melkschuimer maak je in een handomdraai cappuccino's.
 • Het AquaClean-systeem moet na 5.000 dranken ontkalkt worden.
 • Hoogwaardige platte, keramische maalsteen van hoge kwaliteit

 


Het onderhouden van deze machine is erg eenvoudig. Dankzij het verwijderbare brouwsysteem en de andere losse onderdelen aan de voorkant kun je het onder stromend water afspoelen of gewoon in de vaatwasser zetten. Met de LatteGo-systeem maak je melk met slechts één druk op de knop, terwijl AquaClean ervoor zorgt dat je jarenlang door kan gaan zonder te stoppen met brouwen om te ontvetten.

 

Wil je een koffieapparaat waarmee je je barista-vaardigheden kunt verbeteren, meer controle krijgt over het brouwproces en latte art kan maken? Bekijk dan onze Sage Barista Pro Review om te zien hoe goed deze machine is.

 


FAQ

Hoeveel maalinstellingen heeft de Philips 3200

De Philips 3200 LatteGo heeft 12 maalinstellingen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.