Geschreven door: Mandy | Laatste update: 26 april 2024

Rating: 4 sterren
2 stemmen
SMEG pistonmachine ECF01 review
Voordelen Nadelen
✓ Mooi ontwerp in verschillende kleuren ✗ Inhoud waterreservoir kan wat aan de kleine kant zijn (1 liter)
✓ Heerlijke koffie ✗ Het opwarmen van de ketel duurt relatief lang vergeleken met andere machines in dezelfde prijsklasse.
✓ De 15 bar druk zorgt voor perfecte espresso's qua smaak en crèmelaagje. ✗ Melkopschuimen kan soms wat lastig zijn om onder de knie te krijgen
✓ Volledige controle over de sterkte van jouw kopje koffie dankzij het verstelbare volumeknopje.
✓ Metalen materiaal behuizing

Ben jij op zoek naar een kwalitatieve espressomachine die niet alleen heerlijke koffie zet, maar ook nog eens een stijlvolle toevoeging is aan jouw keuken? Dan moet je de SMEG pistonmachine ECF01 zeker overwegen! 

 

SMEG staat bekend om haar retro lijn design en hoge kwaliteit producten, en de ECF01 is daar geen uitzondering op.

 

Maar hoe presteert deze machine eigenlijk in de praktijk?

 

In deze blog gaan we uitgebreid in op alle plus- en minpunten van de SMEG pistonmachine ECF01, inclusief onze eigen testervaringen. Lees dus snel verder voor het ultieme oordeel over deze geweldige pistonmachine!

Verkrijgbaarheid

Inhoudsopgave

SMEG pistonmachine review Overzicht

Wat zit er in de doos?

Ontwerp en functies

Hoe werkt de SMEG ECF01?

SMEG ECF01 getest

 • Melkopschuimen
 • Cappuccino maken

Gebruiksvriendelijkheid

Reiniging en Onderhoud

Alternatieven voor de SMEG ECF01

Beste deals/kleuren

Conclusie

FAQ

 • Waarom een Pistonmachine?
 • Welke gemalen koffie voor Pistonmachine?
 • Hoe lang gaat een Pistonmachine mee?
 • Hoe koffie zetten met Pistonmachine?

SMEG pistonmachine review Overzicht

Het is geen geheim dat koffie een belangrijk onderdeel is van veel mensen hun dagelijkse routine.

 

Of je het nu 's ochtends nodig hebt om op te starten of 's middags als pick-me-up, er gaat niets boven een verse kop koffie.

 

En voor degenen die echt willen genieten van de perfecte kop koffie, kan een pistonmachine zoals de SMEG ECF01 precies zijn wat je zoekt. Maar voordat we verder gaan met deze review. Laten we eerst eens kijken naar wat een pistonmachine is en hoe het verschilt van andere soorten koffiemachines.

 

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een espressomachine met capsules of pads. Maakt een pistonmachine gebruik van gemalen koffiebonen en water onder hoge druk om espresso te maken.

 

Een aanvullend voordeel van deze methode is dat je volledige controle hebt over elk aspect van het brouwproces. Waaronder een instelbare watertemperatuur en hoeveelheid water. Zodat je kunt experimenteren totdat je jouw perfecte mix hebt gevonden. Nu we weten wat een pistonmachine doet, laten we eens kijken naar wat er in de doos zit wanneer je besluit om te investeren in SMEG's ECF01 model!

SMEG pistonmachine ecf01bleu zwart

smeg ecf01bleu zwart


Wat zit er in de doos?

Als je de smeg koffiezetapparaat koopt, wil je natuurlijk weten wat er allemaal in de doos zit.

 

Hieronder vind je een overzicht van alles wat bij deze machine wordt geleverd. Om te beginnen krijg je uiteraard de pistonmachine zelf. Deze is verkrijgbaar in verschillende kleuren en heeft een stijlvol mooi retro design dat perfect past in elke keuken.

 

De machine heeft een compact formaat en neemt dus niet veel ruimte in beslag op het aanrecht. Daarnaast bevat de doos ook een portafilter voor één of twee kopjes, afhankelijk van hoeveel koffie je wilt maken.

 

Het handvat van dit filter voelt stevig aan en geeft een goede grip tijdens het zetten van de koffie. Verder krijg je nog twee filters: één voor gemalen koffie en één voor ESE-pads. Dit laatste is ideaal als je geen tijd hebt om versgemalen bonen te gebruiken of als je onderweg bent. Ook ontvang je bij de smeg espressomachine een melkkan met thermometer. Waarmee het makkelijker wordt om melk op te schuimen tot precies de juiste temperatuur.

 Daarnaast krijg je ook nog tamper (stamper) die goed in de hand ligt en perfect past bij het portafilter.

 

Tot slot bevat deze espressomachine van smeg ook nog eens drie extra rubberen ringetjes, ter vervanging van eventueel versleten ringetjes na langdurig gebruik.


Ontwerp en functies

De Smeg espressomachine is een prachtig vormgegeven apparaat dat elke keuken zal opvrolijken.

 

De machine heeft een retro-uitstraling en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Waardoor hij perfect kan worden afgestemd op de rest van je keukendecor. Het materiaal waarvan de machine is gemaakt voelt solide aan en geeft het gevoel van duurzaamheid.

 

Het waterreservoir heeft een inhoud van 1 liter, wat genoeg is voor zo'n 8 kopjes per keer. Aan de bovenkant bevindt zich een goed ontworpen tamper die gemakkelijk te gebruiken is. En ervoor zorgt dat je gemalen koffie gelijkmatig wordt verdeeld.

 

Bovendien maakt de machine gebruik van filterhouders met één of twee uitlopen. Waardoor je meerdere opties hebt om je koffie te bereiden.

Het stoompijpje voelt ook erg stevig aan. En levert snel warme melkschuim voor bijvoorbeeld cappuccino's of latte macchiato.

 

De Smeg ECF01 pistonmachine heeft helaas geen geïntegreerde koffiemolen. Dit betekent dat je zelf de koffiebonen apart moet malen voordat je ze kunt gebruiken in de pistonmachine. Het ontbreken van een geïntegreerde koffiemolen kan een nadeel zijn voor mensen die graag het gemak van een alles-in-één machine willen hebben.

 

Alles bij elkaar genomen, straalt deze machine vakmanschap uit in elk detail – precies wat we gewend zijn van SMEG-producten!

SMEG ECF01 pistonmachine rood zijkant

Hoe werkt de SMEG ECF01?

De SMEG ECF01 is een pistonmachine die werkt door middel van het handmatig zetten van koffie. Het proces begint met het vullen van de watertank en het aanzetten van de machine. Vervolgens moet je wachten tot de temperatuur van de machine op peil is, dit wordt aangegeven door een lampje dat groen wordt.

 

Daarna kun je beginnen met malen en doseren van de koffiebonen in het filterbakje. Druk vervolgens stevig aan om ervoor te zorgen dat er geen lucht tussen de gemalen koffie zit. Plaats daarna het bakje onderin de portafilter en draai deze vast in de machine.

 

Nu ben je klaar om te beginnen met het echte werk: trekken! Draai aan de hendel die bovenop uitsteekt, totdat je weerstand voelt. Dit betekent dat er genoeg druk is opgebouwd om water doorheen te persen. Laat nu langzaam los en zie hoe heerlijke espressodruppels in jouw kopje verschijnen!

 

Het mooie aan handmatige pistonmachines zoals de SMEG ECF01, is dat je volledige controle hebt over elk aspect van jouw kopje koffie. Je kunt experimenteren met verschillende soorten bonen, maalgraden en drukniveaus. Voor elke individuele espresso shot of cappuccino die jij maakt!


SMEG ECF01 getest

De SMEG ECF01 is een pistonmachine die ontworpen is met de retrostijl van de jaren '50 in gedachten. Maar hoe presteert deze machine op het gebied van koffiezetten? Om daarachter te komen, hebben we de SMEG pistonmachine getest.

 

Als eerste viel ons op dat het apparaat erg stevig en robuust aanvoelt. De metalen behuizing geeft een gevoel van kwaliteit en duurzaamheid. Het bedieningspaneel is gemakkelijk te begrijpen en werkt intuïtief.

 

Het waterreservoir heeft een inhoud van 1 liter, wat genoeg zou moeten zijn voor zo'n 8 kopjes koffie. We waren blij om te zien dat er ook een indicatorlampje was om aan te geven wanneer het reservoir bijna leeg is.

 

Bij het zetten van espresso kwamen we erachter dat de SMEG ECF01 snel opwarmt en binnen no-time klaar is voor gebruik. De smaak van de espresso was rijk en vol, precies zoals je mag verwachten bij een pistonmachine.

 

Echter vonden wij wel dat de melkopschuimer niet helemaal naar onze wens werkte. We moesten meerdere pogingen doen voordat we melkschuim hadden gemaakt waarvan we echt onder de indruk waren.

 

Over het algemeen heeft deze retrostijl pistonmachine veel potentieel als je echt wilt investeren in goede koffiekwaliteit thuis!

 

Melk opschuimen

Melk opschuimen is een belangrijk onderdeel van het maken van heerlijke koffie. Met de smeg espressomachine kun je gemakkelijk en snel melkschuim maken voor je favoriete koffiedranken.

 

De machine wordt geleverd met een stoompijpje, waarmee je in een handomdraai perfect melkschuim kunt creëren. Het vergt enige oefening om de juiste textuur te krijgen. Maar met wat geduld kun je binnen no-time barista-waardig schuim produceren.

 

Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat de melk ijskoud is – dit helpt bij het verkrijgen van fijnere bellen in het schuim. Giet vervolgens de gewenste hoeveelheid melk in een kannetje en plaats deze onder het stoompijpje.

 

Zorg ervoor dat het pijpje diep genoeg in de melk zit voordat je begint met opschuimen. Als je klaar bent, verwijder dan eventuele luchtbelletjes door hard tegen de rand van het kannetje te tikken en roer vervolgens voorzichtig door.

SMEG ECF01 pistonmachine rood, iemand die een glas melk opschuimt met het stoompijpje

 Het resultaat moet zijdezacht schuim zijn dat perfect is voor cappuccino of latte macchiato. Probeer verschillende soorten melk uit om erachter te komen welke jij lekker vindt – sommige werken beter dan andere!

 

Met wat oefening en experimenteren zul je binnen no-time zelfgemaakte professionele koffie kunnen serveren!

 

Cappuccino maken

Een geweldige cappuccino maken met de SMEG pistonmachine is eenvoudig en leuk! Nadat je een goede espresso hebt gezet, bereid je het melkschuim voor door verse koude melk in een kan of beker te gieten. Gebruik vervolgens de stoompijp van de machine om het melkschuim perfect te maken.

 

Plaats de stoompijp net onder het oppervlak van de melk en open langzaam de stoomknop.

 

Zorg ervoor dat je altijd handschoenen of een doek gebruikt om je handen tegen hete stoom te beschermen. Blijf doorgaan met schuimen totdat er fijne bubbels op het oppervlak verschijnen en stop zodra het melkschuim dik genoeg is.

 

Giet nu voorzichtig wat warme melk in je kopje espresso, gevolgd door dezelfde hoeveelheid schuim. Je kunt ervoor kiezen om nog wat extra's toe te voegen aan je cappuccino, zoals kaneel of chocoladevlokken bovenop het schuim.

 

Met zijn perfecte temperatuurcontrole zorgt de SMEG pistonmachine voor geweldige cappuccino's.

SMEG pistonmachine beige

Gebruiksvriendelijkheid

Een belangrijke factor bij het kiezen van een pistonmachine is de gebruiksvriendelijkheid.

 

Gelukkig scoort de SMEG ECF01 hier goed op! De machine is gemakkelijk te bedienen en heeft slechts twee knoppen: één voor espresso en één voor stoom/hete melk. Bovendien geeft de SMEG ECF01 duidelijke aanwijzingen. Zoals wanneer het waterreservoir moet worden bijgevuld of wanneer de machine klaar is om te brouwen. Dit maakt het proces nog eenvoudiger. De filterdrager heeft ook een handige functie die bekend staat als 'crema-regulatie'. Waarmee je kunt bepalen hoeveel crema er in je extract zit. Deze functie voegt alleen maar toe aan de gebruiksvriendelijkheid!

Het enige nadeel zou kunnen zijn dat sommige mensen vinden dat er niet genoeg controle over het brouwproces wordt gegeven. Omdat er weinig instellingen zijn om mee te spelen.

 

Maar dit hangt af van persoonlijke voorkeur. Al met al kan gezegd worden dat de SMEG pistonmachine zeer gebruiksvriendelijk is. En gemakkelijker te gebruiken dan sommige andere pistonmachines op de markt!


Reiniging en Onderhoud

Een belangrijk aspect van het bezitten van een pistonmachine is de reiniging en onderhoud.

 

Gelukkig is de SMEG pistonmachine gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. De machine heeft een afneembare waterreservoir en lekbak, die beide eenvoudig kunnen worden gereinigd.

 

Het stoompijpje kan ook worden losgeschroefd voor grondige reiniging. Dit zorgt ervoor dat melkresten geen kans krijgen om opgedroogd te raken en moeilijker schoon te maken zijn. Het wordt aanbevolen om regelmatig ontkalkingsmiddel in het waterreservoir toe te voegen om kalkaanslag tegen te gaan.

 

Daarnaast moet je na elk gebruik de pistonhouder legen, afspoelen en drogen. Om je machine langer mee te laten gaan, raden wij aan om minstens één keer per jaar een professionele servicebeurt uit te laten voeren door een gekwalificeerde reparateur. Met deze eenvoudige stappen kun je ervoor zorgen dat je SMEG pistonmachine optimaal blijft functioneren en heerlijke koffie blijft produceren voor vele jaren plezier.


Alternatieven voor de SMEG ECF01

Er zijn veel alternatieven voor de SMEG pistonmachine op de markt, dus het kan lastig zijn om te beslissen welke machine je moet kiezen.

 

Een van die alternatieven is bijvoorbeeld de DeLonghi Dedica Style EC685. De DeLonghi Dedica Style EC685 heeft een vergelijkbaar ontwerp als de SMEG ECF01. En biedt ook dezelfde functionaliteit, zoals het maken van espresso's en cappuccino's met een stoompijp.

 

Het grote verschil tussen deze twee machines is echter dat de DeLonghi Dedica Style EC685 compacter en lichter is dan de SMEG pistonmachine.

 Dit maakt hem ideaal voor mensen die weinig ruimte hebben in hun keuken of graag hun machine willen verplaatsen.

 

Een ander alternatief voor de SMEG pistonmachine is bijvoorbeeld de Sage Barista Express volautomatische espressomachine.

 

Deze machine biedt meer geavanceerde functies dan zowel de SMEG pistonmachine als DeLonghi Dedica Style EC685. Zoals het malen van bonen voordat je koffie zet.

 

Hierdoor heb je altijd versgemalen koffiebonen en kun je zelfs verschillende soorten koffie creëren door te experimenteren met verschillende maalinstellingen. Kortom, er zijn veel opties beschikbaar als het gaat om pistonmachines. Dus overweeg goed wat jouw specifieke wensen en behoeften zijn voordat je tot aanschaf overgaat!


Beste deals/kleuren

SMEG ECF01CREU - Handmatige espressomachine - Crème

SMEG ECF01BLEU - Handmatige espressomachine - Zwart

Smeg ECF01RDEU - Pistonmachine - Rood

Smeg ECF01PBEU - Pistonmachine - Blauw

SMEG ECF01WHEU - Handmatige espressomachine - Wit 

Smeg ECF01PKEU - Pistonmachine - Roze


Conclusie

Al met al is de SMEG ECF01 een geweldige pistonmachine, die zowel qua uiterlijk als prestaties indruk maakt.

 

Het heeft enkele minpunten, zoals het ontbreken van een bonenmaler en het feit dat het niet geschikt is voor grote groepen mensen. Maar voor huishoudelijk gebruik is deze machine absoluut perfect. Als je op zoek bent naar een mooie en functionele pistonmachine, dan is de SMEG pistonmachine zeker de moeite waard om te overwegen.

 

Het biedt veel waar voor zijn geld en je kunt er mee heerlijke espresso's, cappuccino's en lattes te maken zonder dat je daarvoor naar een café hoeft te gaan.


FAQ

Waarom een Pistonmachine?

Een pistonmachine, ook wel espressomachine genoemd, wordt vaak gekozen vanwege de mogelijkheid om zelf de kwaliteit en smaak van de koffie te bepalen.

Met een pistonmachine kun je de hoeveelheid koffie, water en de druk handmatig aanpassen om zo de perfecte espresso te creëren.

Door de hoge druk van de machine komt er meer smaak en aroma vrij uit de koffie, wat leidt tot een intensere en vollere smaak.

Bovendien kun je met een pistonmachine verschillende soorten koffie maken, zoals cappuccino's en latte macchiato's, door de melk op te schuimen met de stoompijp.

Een pistonmachine is dus ideaal voor koffieliefhebbers die graag experimenteren en controle willen hebben over de kwaliteit en smaak van hun koffie.

 

Welke gemalen koffie voor Pistonmachine?

Voor een pistonmachine wordt meestal fijngemalen koffie gebruikt, vergelijkbaar met de textuur van suiker.

Dit zorgt ervoor dat het water langzaam door de koffie kan stromen en de smaak en aroma's goed vrijkomen.

Het is belangrijk om versgemalen koffie te gebruiken voor de beste smaak.

Als je geen koffiemolen hebt, kun je ook voorgemalen koffie gebruiken die speciaal is gemaakt voor een pistonmachine.

Het is echter belangrijk om op te merken dat voorgemalen koffie snel zijn smaak en aroma's verliest, dus het is het beste om alleen de hoeveelheid koffie te malen die je nodig hebt voor elke bereiding.

 

Hoe lang gaat een Pistonmachine mee?

Een pistonmachine kan, mits goed onderhouden, ongeveer 10 tot 15 jaar meegaan.

Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren, zoals het ontkalken van de machine en het vervangen van onderdelen wanneer dat nodig is.

Hoe koffie zetten met Pistonmachine?

Hier zijn de stappen om koffie te zetten met een pistonmachine:

 1. Vul het waterreservoir met vers water en zet de machine aan om op te warmen.
 2. Maal verse koffiebonen en tamp het koffiepoeder in de filterdrager.
 3. Plaats de filterdrager in de piston en start het extractieproces.
 4. Stop het extractieproces wanneer de gewenste hoeveelheid koffie is bereikt.
 5. Gooi de gebruikte koffie weg en reinig de filterdrager en piston.


Geniet van je heerlijke kopje koffie!