Philips Senseo Switch Review | Filter en cupmachine in 1

Rating: 5 sterren
1 stem

We zijn grote koffie-liefhebbers dus onze keuken staat vol met verschillende koffiemachines. Met de Philips Senseo Switch hadden we eindelijk de mogelijkheid om twee van de apparaten te vervangen. Dit apparaat combineert twee verschillende smaken in één mooi product. Lees meer over onze ervaringen in onze test review.

 

Na ons uitgebreide testen kunnen we de Senseo Switch van harte aanbevelen. Het is een apparaat waarmee je zowel lekkere filter- als Senseo-koffie kan maken. Het grote voordeel is dat je slechts één apparaat nodig hebt voor beide soorten koffie én dat je met de pads tegelijkertijd twee koppen koffie kunt zetten. De enige nadelen die deze machine heeft, is dat hij iets hoog en diep is én dat je bij de Senseo-pads geen instelbare inhoud hebt. Maar over het algemeen mag Philips trots zijn op hun doordachte ontwerp wat ons elke dag van een verrukkelijk bakkie plezier voorziet.

 

Philips Senseo Switch Review | Filter en cupmachine in 1

Wat is de Philips Senseo Switch?

philips senseo switch hd789260 die espresso maakt en daarnaast een filterkoffie

philips senseo switch hd789260

De Nederlanders zijn jaren geleden massaal overgestapt naar Senseo pads in plaats van filterkoffie. Hoewel het een enorm succes was, merkten sommigen dat ze de smaak van filterkoffie gemist hadden en daarom besloten we onze koffiezetter voor filterkoffie ook weer boven te halen. Toen stond er ineens vijf verschillende koffiemakers op ons aanrecht: de Senseo Up, een espressohalfautomaat, een koffiemaler en een Nespresso-apparaat. Dat werd uiteindelijk te veel, want ons aanrecht had maar beperkte ruimte.

 

Philips had al snel in de gaten dat veel mensen wachtten op een combinatie van beide apparaten. En toen lanceerden ze de Senseo Switch. We verwachten dat deze crossover een enorme hit gaat worden voor Philips. Met de Senseo Switch heb je alles wat je nodig hebt: het maakt koffie pads voor één of twee personen én filterkoffie die lekker lang warm blijft in een isolatiekan.

 

Functies

 • Maakt weinig herrie (vergeleken met traditionele Senseo apparaten)
 • Met de Senseo Koffiemachine kun je één of twee kopjes pad koffie tegelijkertijd zetten, terwijl de Up model maar één serveert.
 • Ook kun je koffie maken door middel van een filter koffiezetapparaat.
 • Met de Roestvrijstalen thermische kan blijft je koffie extra lang warm en lekker.
 • Betreed de wereld van perfecte koffie met het intuïtieve systeem dat bestaat uit slechts drie knoppen: 1 pad, 2 pads of filterkoffie!
 • Een handig afneembaar bakje dat gemakkelijk lekkage opvangt.
 • Automatische uitschakeling om energie te besparen.
 • Het kalk indicatielampje geeft aan of het water een te hoge hoeveelheid calciumcarbonaat bevat.
 • Inhoud waterreservoir van 1 liter
 • Maak koffie met gebruik van filterkoffie en koffiepads.

 


Gebruik van de Philips Senseo Switch

Voordat je de heerlijke Senseo koffie kan zetten die je verdient, is er een simpele stap die je moet doorlopen – het doorspoelen van de machine. Blokker krijgt soms klanten die hun apparaten terugbrengen omdat ze geen koffie kunnen maken. Maar dat begrijpen we, aangezien er eerst (expres) koud water uit het apparaat komt.

 

Wanneer je de Senseo Switch voor het eerst gebruikt, moet je het waterreservoir volledig met koud water (tot het streepje van 7 koppen) vullen. Volg de aanwijzingen van Philips en zet een grote kom onder de koffieuitloop. Steek de steker in het stopcontact en druk op een van de knoppen om het 'doorspoelprogramma' te starten. Eventuele verontreiniging die overblijft uit het productieproces wordt weggespoeld, maar hier kan geen warme koffie mee worden bereid. Na dit proces is je Senseo Switch klaar om te gebruiken en single serve kopjes of filterkoffie naar keuze te bereiden. Vergeet niet om opnieuw koud water toe te voegen aan het reservoir (nooit warm water).

 

Om de koffiekan goed schoon te spoelen hebben we een andere techniek gebruikt. In plaats van een grote kom hebben we de meegeleverde koffiekan gebruikt, hiermee is hij in één keer schoon. Bovenop de koffiekan plaatsten we de filterhouder en onder de uitloop van de koffie (let op: verwijder eerst de lekbak). Na deze stap spoel je het water in de kan weg en plaats je daarna de padhouder voor één pad eronder. Druk daarna op het knopje voor één kopje om ook die houder door te spoelen. Herhaal dit proces met twee pads voordat je als laatste de isoleerkan nog even onder de kraan spoelt. Daarna ben je klaar om te genieten van je vers gezette koffie!

 

philips senseo switch hd789260 voorkant die 2 koppen espresso zet

Voordelen

Na wat flink experimenteren, zowel met de Senseo-pads als filterkoffie, konden we de voordelen en nadelen op een rijtje zetten.

 

Met de Senseo Switch op je aanrecht, heb je maar één apparaat nodig om koffie te zetten. Zowel enkele als dubbele kopjes Senseo kun je hier mee maken, terwijl je ook doorloopkoffie zoals filterkoffie of gemalen koffie kan zetten. Geniet dus van een heerlijke kopje koffie met de beste smaak en kwaliteit!

 

2x philips senseo switch hd789260 met espresso en filter

Koffierecepten hebben veel de voorkeur boven de klassieke glazen kannen die je vaak ziet bij een koffiezetter. Dit komt doordat ze gemaakt zijn met een dubbele metalen structuur, zoals je zou zien bij een thermoskan, wat ervoor zorgt dat de koffie langer warm blijft.

 

De thermoskan die ze aanbieden is ideaal voor gebruik bij kleinere groepen, maximaal zeven mensen. We vinden dat een voordeel omwille van het feit dat het meestal maar om vier kopjes gaat. Deze thermoskan blijft dan langer warm dan de grotere variant. Bovendien hoef je niet meer te worstelen met uitschenken doordat er een ergonomische drukknopplank geplaatst is waarmee je de koffie gemakkelijk en voorzichtig in de bekers kan schenken. Daarnaast oogt deze thermoskan ook sober en modern door het mooie deksel.

 

De Senseo Switch is een grote upgrade van het traditionele Senseo apparaat. Het heeft een mooi design en het lekbak is een lust voor het oog en dat zagen we ook al bij de Senseo Up-variant met zijn mooie, gemakkelijk te verwijderen lekbak. Het is niet alleen makkelijk om deze te verwijderen en schoon te maken onder de kraan, maar er bevindt zich ook een unieke anti-terugspat-verhoging in het midden. Deze voorkomt dat druppels in het bakje teruggespoten worden en op je aanrecht of keukengootsteen belanden. Een klein, maar behulpzaam detail waarvoor we veel respect hebben voor de ontwerpers.

 

Wees er zeker van dat je de lekbak in twee standen (12 uur en 6 uur) goed en stabiel hebt geplaatst in de Senseo Switch. Zo niet, dan staat de lekbak wat "wiebelig". Je kunt je afvragen waarom die ontwerpers al die moeite hebben gedaan? Kijk naar het langwerpige gebied in het midden van de lekbak en hoe daar een twee-pad-houder tegenover is gepositioneerd. Slim bedacht, toch?

 

Mensen die hun Senseo meeslepen naar de camping, hoeven zich geen zorgen te maken dat ze veel stroom nodig hebben. De Senseo Switch heeft precies dezelfde stroombehoefte als alle andere Senseo apparaten: 1450 Watt – ook als je koffie met een langere bereidingstijd wil zetten.

 

Wanneer je klaar bent met het gebruik van de koffiefilterhouder, hoef je hem niet zorgvuldig terug te plaatsen. Je hoeft alleen maar de lekbak even naast het apparaat te zetten en de druppels koffie uit het filter vallen netjes daarin. Wat een handig detail dat we de ontwerpers volledig waarderen.

 


Nadelen

Deze koffiezetter is dieper dan het traditionele Senseo apparaat of de koffiezetter voor filterkoffie. Dit is omdat ze het ontwerp zo smal (dun) mogelijk wilden houden. Aanrechtbladen zijn vaak diep genoeg, maar meestal niet breed genoeg en daarom was een smaller maar dieper ontwerp een goede keus. Hoewel het voor sommige mensen even wennen is.

 

Het zou geweldig zijn als je de sterkte van je koffie in het Senseo pad kopje kon aanpassen door te bepalen hoeveel water er standaard door het pad stroomt. Helaas is dat helaas niet mogelijk.

 

philips senseo switch hd789260 bovenkant met iemand die de knop indrukt

Met de multi-functionaliteit van de Senseo Switch komt er veel extra materiaal bij kijken. Alle losse onderdelen zwerven dan over je aanrecht of verdwijnen op de bodem van een lade. Wanneer je doorloopkoffie maakt, heb je naast de lekbak ook padhouders en een filterhouder nodig. Voor een kopje Senseo heb je altijd een padhouder, een koffiekan en een filterhouder nodig.

 

Het is jammer dat het elektriciteitssnoer maar aan één kant uit het apparaat komt, waardoor je niet de vrijheid hebt om te kiezen of je het snoer links of rechts wilt hebben.

 

Er staat nadrukkelijk in de handleiding dat je de isoleerkan niet onderdompelen in water of erin plaatsen in de vaatwasser. Dit is anders dan wat je zou verwachten om hem grondig schoon te maken.

 

Tijdens de eerste opwarmfase komt er wat minder heet water vrij in je koffiemachine. Het gebruikelijke antwoord van Philips was om dit 'expansiewater' terug te voeren naar het reservoir. Maar we vermoeden dat ze hier nu van afgestapt zijn, omdat het makkelijker is om te produceren en afstand houden ook hygiënischer is.

 


Filterkoffie zetten met de Philips Senseo Switch

Voor degenen die gewend zijn om koffie te maken met een maatschepje, is de Switch de perfecte oplossing voor jou. Deze koffiezetter wordt geleverd met een plastic maatbeker waar precies 6,5 gram koffie in past. Volgens ons is dit de juiste hoeveelheid koffie om een heerlijk kopje te maken.

 

We konden onze verwachting bijna niet bedwingen terwijl we voor het eerst de Senseo Switch gebruikten. Het apparaat geeft steeds een korte waterstraal af voordat het even stopt, waardoor de koffie direct "doorloopt". Hoewel het tussenstopje maar heel kort was, waren we benieuwd hoe de smaak zou zijn. Onze verwachting werd overtroffen! De koffie die met de Senseo Switch gemaakt wordt is écht lekker en we denken dat menig andere koffiezetter daar jaloers op kan zijn.

 

Oplossing voor snelle koffie maken: Senseo Switch koffiepot met eenvoudig openingsmechanisme.

 

Met de dubbelwandige thermoskan van ons, blijft je koffie langer warm. De temperatuur zal uiteindelijk dalen, maar binnen twintig minuten zul je nog een heerlijk warme koffie uit de kan schenken!

 

Koffiezetapparaten zonder isolatiebeker vereisen dat het koffiezetapparaat is aangesloten op een "warmhoudplaatje" om de glazen kan te verwarmen. Helaas wordt de koffie te heet, waardoor er geur en smaakstoffen verloren gaan. Gelukkig is een isolatiekan een veel milieuvriendelijkere optie, omdat het niet extra energie vereist.

 

philips senseo switch hd789260 voorkant met filterkan

Als je speciale koffie wilt, adviseer ik je om je isoleerkan even voor te verwarmen. Plaats de kan in het apparaat en druk op de knop voor twee kopjes Senseo pad-koffie. Zo'n 90° Celsius water stroomt in de kan en verwarmt deze. Haal de kan en filterhouder weg uit het apparaat, plaats eerst hetfilter en vul met koffie, haal de filterhouder van de kan af, zet op aanrecht, schenk hete water in kan. Spoel dit weg in gootsteen. Plaats filterhouder terug op kan en zet terug in apparaat, druk op knop "koffiekan". Geniet binnen een paar minuten van je gemaakte koffie!

 

Als je net begint met koffie 2.0, geven we je hier een korte uitleg. Je hebt speciale Melitta koffiefilterzakjes (nr. 2) nodig voor deze methode - die zijn bij supermarkten verkrijgbaar. Nu is er iets heel belangrijks: aan één zijde van het filter is een brede rand met ribbeltjes. Deze moet je dubbelslaan en nastrijken tussen twee vingers voordat je het filter in de filterhouder plaatst. Bij rechtshandige mensen staat de dubbelgeslagen rand normaal gesproken aan de linkerkant, bij linkshandigen aan de rechterzijde. Vergeet dit niet te doen, anders sluit het filter mogelijk terwijl het water stroomt en kan het naar buiten lopen i.p.v. door de koffiekan!

 

Begin met het kopen van snelfiltermaling-koffie, die verkrijgbaar is in zakken van 250 en 500 gram. Als je niet weet welke je moet kiezen, ga dan voor "Douwe Egberts aroma rood". Verwijder en knip het papier op de bovenkant van de verpakking open, maak het gat vervolgens wat groter door er voorzichtig met een schaar aan te knippen.

 

De Senseo Switch wordt geleverd met een klein plastic lepeltje, ook wel "maatschepje" genoemd. Eén volle lepel is voldoende voor één kop koffie. Wil je vier kopjes doorloopkoffie, dan vul je het filter met vier afgestreken maatschepjes. Zorg ervoor dat de koffie gelijkmatig verdeeld is en niet aan één zijde hoog opgestapeld in het filter ligt. Je kan de koffie netjes verdelen met je vinger of door het filter tegen je handpalm te tikken terwijl je het een beetje schuin houdt.

 

Met de Senseo Switch heb je maar één knop voor als je een pot koffie wil zetten. Je bepaalt dus zelf hoeveel kopjes je maakt door het waterreservoir te vullen. Op het reservoir staan cijfers die lopen van min (minimaal twee kopjes) tot en met 7. Druk op de knop "koffiepot" en al het water zal via de filter in de koffiepot gepompt worden.

 


Pad koffie zetten met de Philips Senseo Switch

Misschien ken je de Senseo koffiepads al. De Senseo Switch heeft een verrassing in petto; namelijk twee verschillende padhouders! Eentje voor één pad en eentje die je twee pads tegelijk kunt laten branden, perfect voor wanneer je een grote mok of twee kopjes koffie wilt drinken.

 

Als je gewend bent aan een traditioneel Senseo apparaat is het belangrijk om op de hoogte te zijn van "voorlekken". Zodra je op de knop drukt voor 1 of 2 koppen, start het interne boilertje van de Switch met opwarmen voordat hij genoeg heet water bereikt voor de koffie. Tijdens dit proces zal er water uitstromen, wat bij oudere modellen verlopen wordt in een overloop in het waterreservoir. De nieuwere maaksels, zoals de Up en Switch, missen dit overloopje waardoor er vochtige druppels komen die alleen steeds warmer worden. Hoewel we denken dat hier geen problemen mee zijn, hadden we liever gezien dat de oude methode gehandhaafd was met het overloopje in het reservoir.

 

Helaas geeft de Senseo switch geen mogelijkheid om de hoeveelheid water ingesteld te worden. Bij sommige andere Senseo en Nespresso apparaten is het wel mogelijk door op de knop van één of twee kopjes koffie te drukken en dan zo lang vast te houden totdat je denkt dat het genoeg is. De machine onthoudt dan precies hoeveel water er nodig is voor die sterkte koffie. Maar met deze Senseo Switch heb je pech, want hier geldt one size fits all. Wil je een sterkere koffie? Druk nogmaals op de knop voor één (of twee) kopjes en zodra je klaar bent, stopt het apparaat meteen.

 


Reinigen

Senseo Switch Isolatiekan schoonmaken

Zoals aangegeven in de handleiding mag de thermoskoffiekan niet ondergedompeld worden in water en niet in de vaatwasser. Na verloop van tijd zal er een zwarte laag verschijnen binnenin. Philips adviseert dan om wat soda toe te voegen en heet water erover te gieten, even laten staan en daarna goed uitspoelen. Een andere optie is om een klein beetje vaatwaspoeder toe te voegen en kokend heet water, bijvoorbeeld uit een fluitketel, te gieten. Laat een kwartiertje trekken, wrijf eventueel licht met een afwasborstel of keukenspons over de kan en spoel vervolgens meerdere keren door om weer als nieuw te zijn.

 

Senseo Switch ontkalken

Als je gewoon leidingwater gebruikt, zal het op den duur kalkaanslag veroorzaken. Je kunt dit voorkomen door een waterontharder te gebruiken, hoewel dit op korte termijn wat geld kost. Maar als je het toch wilt ontkalken, volgt hieronder de werkwijze om de Senseo Switch te ontkalken.

 

 1. Vul het waterreservoir met koud water tot aan de maximummarkering.
 2. Giet 50 gram citroenzuurkorrels in een kom.
 3. Voeg het waterreservoir toe aan de kom en roer de citroenzuurkorrels totdat ze volledig opgelost zijn.
 4. Voeg het citroenzuuroplossing toe aan het waterreservoir.
 5. Gebruik de 1 pads houder om te bevestigen aan het apparaat.
 6. Zet een grote kom met een inhoud van 1,5 liter (of meer) onder de koffie uitstroomopening.
 7. Druk op de 1 en 2 kop Senseo knop tegelijkertijd, dan gaan het calc, het 1 en 2 kops lampje tegelijkertijd knipperen.
 8. Het water sijpelt traag uit het apparaat en vult de kom.
 9. Wanneer beide indicatorlampjes snel beginnen te knipperen, leeg je de kom.
 10. Plaats de kom weer terug onder de uitstroomopening.
 11. Laat het waterreservoir een paar keer met koud water leeglopen om overtollig citroenzuur te verwijderen.
 12. Vul het waterreservoir tot de maximale hoeveelheid met koud water.
 13. Er branden nu twee lampjes continu, maar het kalk lampje knippert nog steeds langzaam.
 14. Druk tegelijkertijd op de knoppen 1 en 2, net zoals met het lampje van de rekenmachine. Je ziet dat ze gaan knipperen.
 15. Nu wordt de Senseo Switch met schoon water doorgespoeld, waardoor de kom zich vult.
 16. Als het water op is, beginnen de 1 en 2 kops lampjes snel te knipperen.
 17. Vervang de huidige inhoud van de kom door vers water en plaats hem onder de machine. Druk vervolgens tegelijkertijd op beide 1 en 2 kops knopjes.
 18. Zodra het water helemaal door de ontkalkingsprocedure is gelopen, gaan alle lampjes uit en is de procedure voltooid.
 19. Het apparaat is nu klaar om te worden gebruikt.

 

Instructies stap voor stap om philips senseo switch te ontkalken

Tot Slot

Philips heeft iets bijzonders op de markt gebracht met de Senseo Switch. Het ontwerpteam heeft aan alle details gedacht. Helaas is het niet mogelijk om de hoeveelheid Senseo pad koffie per kopje aan te passen, maar als je van Senseo pad koffie en filterkoffie houdt, dan is dit product een absolute aanrader. De smaak van de koffie is verbluffend.

 FAQ

Hoeveel kopjes per zetbeurt kan ik maken met de Philips Senseo Switch?

Met de Philips Senseo Switch kun je in één keer tot 7 kopjes filterkoffie zetten met de roestvrijstalen thermische kan. Voor espresso kun je tot 2 kopjes tegelijk bereiden. De machine biedt flexibiliteit voor zowel individuele kopjes als grotere hoeveelheden koffie.

Hoeveel watt is een Senseo switch?

De Philips Senseo Switch heeft een vermogen van ongeveer 1450 watt. Dit zorgt voor een efficiënte en snelle bereiding van zowel filterkoffie als espresso, waardoor je snel kunt genieten van je favoriete kopje koffie.

Waarmee Senseo switch ontkalken?

Ontkalk de Philips Senseo Switch met een geschikte ontkalker die geschikt is voor koffiemachines. Volg de instructies op de ontkalkingsoplossing om het proces correct uit te voeren. Het regelmatig ontkalken van de machine helpt kalkaanslag te verminderen en zorgt voor een optimale werking en smaak van de koffie.

Welke koffiefilters in Senseo switch?

Je kunt koffiefilters maat 102 gebruiken om filterkoffie te zetten met de Philips Senseo Switch. De machine is voorzien van een aangepaste wateruitloop die zorgt voor een langzamere doorstroming, waardoor alle smaken en aroma's van de koffie goed tot hun recht komen. Hierdoor kun je genieten van zowel koffiepads als filterkoffie, afhankelijk van je voorkeur.


Meer lezen over Philips Senseo Switch Review | Filter en cupmachine in 1? Misschien vind je dit ook interessant:

Reactie plaatsen

Reacties

Joke
5 maanden geleden

Ik heb een switch gekocht voor camping maar als ik hetwaterresservoir vul onder de kraan loopt hij leeg klop dit