Nespresso vs Dolce Gusto: welke koffiemachine is het beste?

Rating: 4 sterren
5 stemmen
Nespresso vs Dolce Gusto: welke koffiemachine is het beste?

Als je een koffiemachine met capsules wilt, twijfel je waarschijnlijk tussen Nespresso en Dolce Gusto.

 

Als je op zoek bent naar vooral koffie, dan is een Nespresso machine een geweldige optie met aromatische espresso's met een volle smaak. Echter, als je ook andere dranken wilt proberen en wat minder geld uit wil geven, dan is de Dolce Gusto misschien meer iets voor jou. Deze geeft je veel meer opties om uit te kiezen. Beide machines zijn goed, maar de keuze hangt af van wat jij wilt.

 

Ben je benieuwd naar de achtergrond van verschillende koffiemerken. De cupmachines die ze gebruiken en welke dranken ze maken? We hebben het voor je uitgezocht, zodat je precies kan kiezen wat jouw voorkeur heeft.

 

Nespresso vs Dolce gusto

Met een Nespresso machine en Dolce Gusto koffiemachine zet je verschillende koffiespecialiteiten. Met de Nespresso cups zet je meer espresso's of lungo's en met de Dolce Gusto zet je naast koffie ook koude en melk dranken. Verder verschillen ze in het zetten van cappuccino's en onderhoud.

Nespresso Dolce Gusto
Cups OriginalLine en VertuoLine Cups compatibel met alle apparaten
Dranken Gespecialiseerd in espresso Zet veel verschillende koffiedranken, warme chocolademelk en thee
Prijs Duurder Betaalbaarder
Modellen Twee lijnen: VertuoLine en OriginalLine Meerdere modellen beschikbaar
Opties voor melkopschuimer Ja Nee

Nespresso-overzicht

Nespresso

De Nespresso-machines zijn bedacht door Nestlé. Erik Faver, een medewerker van Nestlé, merkte dat er in Italië een populair koffiehuis was dat espresso maakte met een dikke laag crema. Hij ontwikkelde een machine die het maken van espresso versnelde en toch een smaakvol resultaat opleverde. Nestlé patenteerde het systeem in de jaren 80, waardoor hun machines in de jaren 90 enorm populair werden.

 

Nestle levert echter geen koffiemachines zelf. Ze licentiëren de technologie aan derde partij-koffiefabrikanten, zoals Sage en DeLonghi.

 

Er zijn twee soorten Nespresso-machines, te weten OriginalLine en VertuoLine. OriginalLine was de eerste die Nespresso op de markt bracht en heeft alleen espresso's. VertuoLine is uitgevonden om grote koffiedranken te maken die aansluiten bij de smaak van consumenten.

 

Nespresso Vertuo Plus koffiemachine

Een Nespresso Vertuo Plus koffiemachine

Nespresso heeft twee soorten koffiemachines: OriginalLine en VertuoLine. Elke machine heeft verschillende koffie cups, die niet met elkaar uitwisselbaar zijn. Nespresso maakt cups met koffieblenden uit Peru, Ethiopië en andere gebieden bekend om hun lekkere koffie. Hiermee bereid je espresso van de beste smaak en structuur.

 

Nespresso machines variëren van ongeveer € 100 tot een paar honderd. Afhankelijk van het aantal functies en als de melkopschuimer is inbegrepen.

 

Voordelen Nadelen
Maakt gebruik van kwalitatief hoogwaardige koffieblends OriginalLine- en VertuoLine cups zijn niet uitwisselbaar.
Cups die gerecycled kunnen worden Cups zijn niet zo wijd beschikbaar als bij Dolce Gusto.
Perfect voor espresso-fans.

Dolce Gusto-overzicht

Dolce Gusto

Net als Nespresso maakt ook Dolce Gusto deel uit van Nestle. De Dolce Gusto-koffieautomaten worden echter niet door Nestle gemaakt. Maar door andere gerenommeerde fabrikanten zoals DeLonghi en Krups.

 

In 2006 introduceerde Dolce Gusto zichzelf ep de markt en werd meteen een hit vanwege zijn veelzijdigheid. Je kunt er espresso, koffie in verschillende smaken én andere dranken zoals warme chocolade en thee mee maken. Met Genio uit de nieuwste Dolce Gusto-serie kun je bovendien een XL-maat maken – dat is tot wel 300 ml.

 

Dolce Gusto machines zijn een van de meest betaalbare cupmachines op de markt en de cups zijn goedkoper dan Nespresso.

 

Dolce Gusto Genio 2 koffiemachine

Een Krups Dolce Gusto Genio 2 koffiemachine

Dolce Gusto maakt geen gebruik van verse melk om melkbronnen te maken, maar van melkcups. Melkcups worden gecombineerd met espresso cups om verschillende soorten dranken te maken. (latte macchiato, cappuccino, macchiato en meer).

 

Voordelen Nadelen
Betaalbare Dolce Gusto-capsules en machines De smaak van Espresso is niet zo goed als in de koffiemachines van Nespresso.
Met Dolce Gusto machines heb je tot wel zeven verschillende koffiegroottes tot je beschikking. Geen speciale blend zoals Nespresso heeft.
Maakt dranken zonder koffie
Een enorme selectie van cups

Belangrijkste verschillen tussen Nespresso en Dolce Gusto

Koffie smaak

Koffie smaak van Nespresso

Nespresso blinkt uit in het verschil van de espressosmaak

 

Wat is beter: een Dolce Gustoapparaat of een Nespresso-koffiemachine? Dat hangt af van je smaak. Deze twee machines bieden allebei voordelen. Dus de uiteindelijke beslissing is gebaseerd op hoe je het lekkerste kopje koffie wilt.

 

Al met al is Nespresso de winnaar in de espressosmaken-strijd, vooral voor de VertuoLine-machines. Als je van espresso's houdt dan wint Nespresso. Hun espresso smaakt erg dicht bij koffie zoals je die uit een traditionele espressomachine krijgt – een volle smaak en een rijke crema.

 

Met een Nespresso koffiemachine heb je de optie om een Aeroccino melkschuimer te gebruiken. Zo maak je altijd gebruik van verse melk voor melkgebaseerde koffiedranken.

 

Als je liever iemand bent die van een lichtere koffiesmaak houdt. De voorkeur geeft aan grotere porties of de voorkeur geeft aan drankjes anders dan koffie. Dan zul je de Dolce Gusto-koffiemachines beter vinden. Ze kunnen meerdere drankjes maken behalve dan alleen koffie.

 

Met Dolce Gusto is het mogelijk om melkgebaseerde dranken te maken met behulp van poedermelk. Bijvoorbeeld, een cappuccino is gemaakt met één espresso- en één melkcapsule. De melkcapsule kan suiker en andere natuurlijke en kunstmatige smaakstoffen bevatten.

 

Op het gebied van melkdranken zijn beide koffiemachines vrij gelijkwaardig. Maar de espresso van Dolce Gusto is niet zo smaakvol als die van Nespresso apparaten.

 

Gebruik van cups

Zowel de Nespresso als de Dolce Gusto espressomachines maken gebruik van het cupsysteem. Nestle produceert zowel Nespresso- als Dolce Gusto-koffiecups. Elk type cup is compatibel met de espressomachine van hetzelfde merk en kan niet worden vervangen door een ander type.

 

Nespresso cups vs Dolce Gusto cups

Cups zijn niet uitwisselbaar en alleen compatibel met hetzelfde merk koffiemachine

Nespresso-cups

Nespresso heeft twee soorten machines: OriginalLine en VertuoLine. Elke productlijn gebruikt een specifiek cup-systeem, dus je kunt niet zomaar tussen de twee wisselen. Dit betekent dat je voor de OriginalLine koffiemachine koepelvormige OriginalLine capsules moet gebruiken. OriginalLine machines hebben twee knoppen, voor espresso en lungo. Je stopt de capsule erin, drukt op de knop en de machine maakt je koffiedrank voor je klaar.

 

Als je een VertuoLine-koffiemachine koopt, moet je een komvormige VertuoLine-cup gebruiken. Deze cups hebben een barcode onder de rand gedrukt. Je plaatst de cup in de machine en die leest vervolgens automatisch de barcode, waardoor hij zijn brouw instellingen aanpast. De cup draait daarna 7000 keer per minuut voor de beste extractie.

 

Originalline cups vs Vertuoline cups

Nespresso-capsules bevatten de beste kwaliteit versgemalen koffie. De capsules zijn vaak verrijkt met gourmet-koffiemengsels die een volle aroma garanderen. Ze zijn meestal verpakt in pakketten van 10 stuks. De cups zijn gemaakt van ofwel hervulbare RVS-pods of BPA-vrije, duurzame capsules.

 

Nespresso cups zijn moeilijker te verkrijgen dan Dolce Gusto capsules. Ze worden verkocht in Nespresso-winkels of online besteld en ze zijn ook duurder in vergelijking met Dolce Gusto capsules.

 

Nespresso OriginalLine cups worden ook geproduceerd door derde partijen, zoals Starbucks. Waardoor er meer opties zijn tegen een lagere prijs. VertuoLine cups worden daarentegen alleen gemaakt door Nespresso.

 

Dolce Gusto cups

Dolce Gusto cups hebben een kegelvormige vorm en zijn aan de bovenkant breder in vergelijking met Nespresso cups. Alle Dolce Gusto-capsules zijn compatibel met alle Dolce Gusto machines. Je gebruikt één cup om espresso te maken en twee cups om melk dranken te maken(een koffiecup plus een melkcup), zoals macchiato, cappuccino en latte.

 

De cups bevatten zeer fijn gemalen en gecomprimeerde koffie. Je plaatst de cup in je Dolce Gusto koffiemachine en kiest één van de zeven maatcups. De machine begint op te warmen, waardoor het water verandert in stoom en door de cup wordt gebrouwen, rechtstreeks in je kop.

 

Dolce Gusto heeft ook capsules voor andere dranken, zoals warme chocolade, thee, ijskoffie en ijsthee. Er zijn veel Dolce Gusto cups gemaakt door derde partijen zoals:

 • Starbucks
 • Barcaffe
 • Costa Coffee
 • Lipton (theecapsules)
 • en meer.

 

Deze capsules zijn goedkoper dan Nespresso. Ze zijn verkrijgbaar in doosjes met 8, 12, 16 en 32 cup's en zijn veelvuldig verkrijgbaar in supermarkten en online.

 

Drank opties

Nespresso opties

Zoals ik hierboven vermeldde, heeft Nespresso zowel Original als Vertuo-varianten. De machines van de OriginalLine Nespresso zijn speciaal ontworpen voor espresso. Ze brouwen espresso en lungo.

 

Met de capsules uit het OriginalLine-assortiment kun je deze maten brouwen:

 

 • Ristretto: 25 ml
 • Espresso: 40 ml
 • Lungo maat: 109 ml
 • Groot Lungo: 148 ml

 

Let op: sommige OrigineleLijn-machines (Essenza Mini, Pixie, Citiz en Inissia.) maken alleen koffie, espresso en lungo.

 

Je kunt espresso of cappuccino's van verschillende koffie en smaken drinken. Drink een espresso of voeg schuimende melk bij je drankje toe. Kies uit koffie's uit Colombia, Peru, Ethiopië of ga voor de decafeïnevrije variant. Je kunt ook gekarameliseerde of chocoladevarianten bestellen om je drankje wat extra smaak te geven.

 

VertuoLine machines bieden verschillende maatbekers waaronder: kopjes voor extra grote koffie.

 

 • Espresso: 40 ml
 • Dubbele Espresso: 80 ml
 • Gran Lungo: 125 m
 • Koffie: 237 ml
 • Carafe: 532 ml

 

Net zoals bij de originele Nespresso-cups kun je de cup selecteren op basis van land of smaak. Als je een melkschuimer hebt, kun je elk soort koffiedrank bereiden, inclusief gezoete als je siropen koopt. Alhoewel, met elke Nespresso machine zul je geen ijskoffie, warme chocolades of theeën kunnen maken.

 

Dolce Gusto opties

Met Dolce Gusto kun je een enorme verscheidenheid aan dranken bereiden, zoals:

 

 

Met een Dolce Gusto koffieapparaat kun je heerlijke koffiedranken bereiden. Geniet van populaire smaken zoals karamel, hazelnoot, kokos en amandel. Daarnaast kun je verschillende cupmaten maken; zeven opties zijn beschikbaar, en op de Genio-serie is er daarnaast nog de optie XL.

 

Je kunt een Dolce Gusto drank selecteren op basis van het koffieoorsprong, type drank of fabrikant.

 

Je hebt bij Dolce Gusto veel meer keuze aan dranken op melkbasis dan bij Nespresso – je kunt zelfs kiezen tussen een gewone of light cappuccino. Daarnaast kun je ook ijskoude dranken, warme chocolades en verschillende soorten thee maken.

 

Melk Opschuimen

Om lekker gevulde melk voor speciale dranken te maken heb je een melkschuimapparaat nodig. Als je Nespresso koffieautomaat niet met zo'n apparaat wordt geleverd, kun je het los kopen. Het merk van het schuimapparaat hoeft niet noodzakelijk hetzelfde merk als de koffieautomaat te zijn.

 

Melkopschuimen is een van de belangrijkste verschillen tussen dolce gusto en nespresso.

 

Nespresso

De meeste Nespresso-modellen hebben geen ingebouwde melkschuimer om melk te verwarmen. Slechts een paar OriginalLine-apparaten hebben zo'n apparaat en niets uit de VertuoLine-serie.

Nespresso Aeroccino

Aeroccino is het apparaat van Nespresso voor het bereiden van opgeschuimde melk


Nespresso heeft het merk Aeroccino ontwikkeld, een apparaat om melkschuim te bereiden. Je giet verse melk in de Aeroccino en drukt op een knop, waarmee het apparaat direct heerlijk schuim maakt voor je cappuccinos en lattes. Ik gebruik de Aeroccino meestal elke dag en ben er erg tevreden over. Het produceert lekker textuurrijke melk en is heel eenvoudig in gebruik. Mijn enige klacht is dat de melk best wel warm wordt afgevoerd.

Nespresso Aeroccino, melk inschenken

Sommige Nespresso-modellen hebben een geïntegreerde Aeroccino, maar je kunt deze ook apart kopen.

Dolce Gusto

Dolce Gusto heeft geen optioneel of ingebouwd melkschuim accessoire. In plaats daarvan wordt het melkschuimen gedaan met behulp van melkcapsules. Als je een flat white, latte macchiato of andere melkdrank wilt maken, gebruik je een geschikte capsule.

 

Dolce gusto melkopschuimen met melkcapsules

Het opschuimen van melk gebeurt met behulp van melkcapsules

Om een ​​melkgebaseerde koffiedrank te maken, moet je een koffie capsule op de Dolce Gusto machine zetten. Nadat deze is gezet, verwijder je die capsule en breng je de melkcapsule rechtstreeks aan in je koffiemok en brouw je vervolgens nogmaals.

 

Eerst was ik sceptisch over het gebruik van een poedermelkcapsule, maar deze blijkt goed te werken in mijn Genio S Dolce Gusto machine. Het resultaat is altijd een drankje met een mooi schuimlaagje. Waar ik vervolgens verschillende smaken aan kan toevoegen.

Prijs

Dolce Gusto biedt de beste prijs-kwaliteitverhouding. Zowel de machines als de capsules zijn goedkoper dan bij Nespresso.

 

Als je op zoek bent naar betaalbare capsules, zijn OriginalLine pods een goede keuze. De meeste capsules worden voor 0.75 verkocht en gaan maximaal naar 1.20. Een doosje van 50 capsules kost minder dan 40. VertuoLine cups zijn wat duurder, ze variëren van 1.10 tot 2 per stuk. Dolce Gusto capsules moet je in een heel doosje kopen en niet apart.

 

Een Nespresso-machine is duurder dan een Dolce Gusto machine. Bijvoorbeeld, Dolce Gusto machines beginnen bij 50, terwijl Nespresso begint bij rond de 150.

 


Aanbeveling: Welk type cupmachine kiezen

Nespresso koffiemachine

Ben je een koffieliefhebber die op zoek is naar een volle smaak van espresso en hoogwaardige koffie? Dan is een Nespresso-koffiemachine iets voor jou. Nespresso is ook een goede keuze als je niet op een strikt budget hoeft te letten. Meestal espresso drinkt en bereid bent om in een aparte melkopschuimer te investeren.

 

Dolce Gusto koffiemachine

Als je niet zo veel om gourmet koffie geeft en je graag smaakvolle espresso-gebaseerde dranken drinkt, is Dolce Gusto de betere keuze. Dit is een goede optie als het gaat om drinkvariëteit en als je op een krap budget zit. Het is ook een goede optie als je geen moeite wilt doen met melkschuim of het aanschaffen van een aparte melkschuimer.

 


Nespresso vs Dolce Gusto: Tot slot

Nestle staat achter zowel Nespresso als Dolce Gusto. Maar deze twee koffiemachines en capsules verschillen sterk van elkaar. Beide gebruiken verschillende technologieën, brouwen verschillende soorten dranken en hebben verschillende prijzen.

 

Kies voor Nespresso als je een grote espresso-liefhebber bent. Of ga voor Dolce Gusto als drankvariëteit je primaire bekommernis is.

 

Als je meer wilt leren over Nespresso-machines, hebben wij je hierbij gedekt. We hebben de populairste Nespresso apparaten van zowel de Original- als de Vertuo-lijn bekeken


FAQ

Wat is het verschil tussen Dolce Gusto en Nespresso?

Dolce Gusto en Nespresso zijn beide koffiesystemen, maar ze verschillen in capsules en koffievariëteiten. Dolce Gusto biedt een breder scala aan dranken, waaronder koffie, thee, en chocolade. Nespresso richt zich voornamelijk op espresso's en koffievarianten. Dolce Gusto gebruikt meer druk (15 bar) voor de bereiding, terwijl Nespresso systemen vaak werken met een hogere druk (19 bar). De keuze tussen beide hangt af van voorkeur voor drankvariaties en persoonlijke smaak.

Wat is goedkoper Dolce Gusto of Nespresso cups?

De kosten van Dolce Gusto en Nespresso cups variëren, maar over het algemeen zijn Dolce Gusto cups vaak iets goedkoper per stuk. De prijs hangt echter af van factoren zoals de specifieke koffievariant, merkpromoties en verpakkingsgrootte. Het is raadzaam om prijzen te vergelijken op basis van de gewenste smaken en aanbiedingen, omdat deze variabel kunnen zijn.

Kan een Nespresso cup in een Dolce Gusto?

Nee, Nespresso cups zijn niet compatibel met Dolce Gusto machines en vice versa. De twee systemen hebben verschillende ontwerpen voor hun capsules en machines. Het wordt sterk afgeraden om een Nespresso cup in een Dolce Gusto machine te gebruiken, omdat dit niet alleen de prestaties van de machine kan beïnvloeden, maar ook tot beschadigingen kan leiden. Het is belangrijk om de juiste capsules te gebruiken die specifiek zijn ontworpen voor het koffiesysteem waarvoor ze zijn gemaakt.

Wat is de beste koffie cup machine?

De Sage Nespresso Creatista wordt vaak beschouwd als een uitstekende koffiecupmachine, vooral vanwege de samenwerking tussen Sage en Nespresso. Sage staat bekend om hoogwaardige espresso-automaten, en de Creatista Uno biedt geavanceerde functies. Met stoompijp voor melktexturering en aanpasbare koffie-instellingen biedt het een veelzijdige koffie-ervaring.

Wat is een goed alternatief voor Nespresso cups?

Een populair alternatief voor Nespresso cups zijn capsules van andere merken, zoals Gourmesso, L'OR Espresso, en Ethical Coffee Company. Deze merken bieden vaak compatibele capsules voor Nespresso machines met verschillende smaken en intensiteiten. Ook kun je overwegen om een herbruikbare capsule te gebruiken, zoals de My-Cap of Sealpod, waarmee je je eigen gemalen koffie kunt gebruiken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de alternatieve capsules compatibel zijn met jouw specifieke Nespresso machine.

Kunnen er ook andere cups in Dolce Gusto?

Nee, Dolce Gusto machines zijn specifiek ontworpen voor gebruik met Dolce Gusto capsules. Andere merken of types koffiecups zijn niet compatibel en kunnen schade aan de machine veroorzaken. Het wordt sterk afgeraden om niet-originele cups te gebruiken om de prestaties en levensduur van de Dolce Gusto machine te behouden.

Is koffie uit Dolce Gusto lekker?

De smaak van koffie uit Dolce Gusto is subjectief en hangt af van persoonlijke voorkeuren. Dolce Gusto biedt een breed scala aan koffievarianten, waaronder espresso, cappuccino, en latte. Veel mensen genieten van de smaak en variëteit die het systeem biedt. De kwaliteit kan ook afhangen van de specifieke koffiecapsules en de machine die wordt gebruikt. Het is aan te raden verschillende smaken te proberen om te ontdekken welke het beste bij jouw smaak past.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.